Kapusta zasmażana z koperkiem i słonecznikiem

Lista składników

  • Słonecznik Łuskany - 100 g
  • Sól himalajska - do smaku
  • główka kapusty - 1 niewielka sztuka
  • bulion warzywny - 0,5 l
  • olej - 1 łyżka
  • masło - 1 łyżka
  • dymka - 1 pęczek
  • koperek - 1 pęczek

Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie zdjąć pokrywkę i odparować tak, by na dnie została jedynie odrobina płynu. Na patelni rozgrzać olej i masło. Dodać posiekaną dymkę, smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu, często mieszając. Następnie dodać sól i mąkę, wymieszać i przełożyć do garnka z kapustą. Gotować razem ok 3 minuty. Wyłączyć, dodać posiekany drobno koperek i uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Podawać od razu.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom