Sante

Przepis na zupę z soczewicy

Zupa w kuchni polskiej jest na ogół ciężka, tłusta, na mięsnym bulionie, zaprawiana mąką lub śmietaną. Obalamy ten mit aromatyczną zupą z soczewicy. Bogactwo przypraw sprawi, że długo nie będziecie mogli zapomnieć jej smaku i zapachu… A na dodatek – soczewica jest bogatsza w białko nawet od czerwonego mięsa!


Autor: Sante

Sposób przygotowania:
Soczewicę opukaj na sicie i dokładnie odsącz. Do garnka wlej 2,5 litra wody, zagotować, dodać soczewicę i zagotować całość raz jeszcze. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę i zezłocić na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodać przyprawy, wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodać pół szklanki wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 8-10 minut.
Obrane ze skórki pomidory pokroić w duże cząstki. Do garnka z soczewicą przełożyć przyprawy i pomidory, całość osolić do smaku. Gotować zupę na niezbyt dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 40 minut, aż soczewica się rozgotuje. Pod koniec gotowania doprawić kminkiem, curry lub pieprzem.



Składniki

50 dag
Oliwa z oliwek
3 łyżki
Średniej wielkości cebula
2
Czosnek
2-3 ząbki
Pomidory
2
Chili
pół łyżeczki
Masło
2 łyżeczki gram
Kminek
2 łyżeczki
Liść laurowy
Czarny pieprz
10 ziaren
Imbir
pół łyżeczki
Kurkuma (lub curry)
2 łyżeczki