Ksylitol – idealny do przetworów owocowych

Ksylitol – idealny do przetworów owocowych

Przetwory to najlepszy sposób na zachowanie smaku i aromatu świeżych owoców. Robienie domowych przetworów to świetna zabawa, satysfakcja i oszczędność. Dlaczego lepiej robić przetwory samemu? Do gotowych dżemów i soków dodawane są zwykle konserwanty i tony cukru białego. Przygotowując przetwory samodzielnie, jesteśmy pewni ich składu. Sami decydujemy o ilości i rodzaju substancji słodzącej, którą dodajemy do owoców. To bardzo ważne dla osób będących na diecie czy diabetyków. I dlatego biały cukier zamieniamy na ksylitol!

Smaki lata w środku zimy

Otwierając w zimowy, mroźny wieczór słoik z pachnącą latem konfiturą czy buteleczkę prawdziwego soku z malin, czujemy, że wysiłek włożony w przygotowanie domowych przetworów się opłacił!  Zwykły cukier stosowany powszechnie do przetworów ma wysoki indeks glikemiczny i jest bardzo kaloryczny. Lepiej zastąpić go ksylitolem – jest idealny do wszelkiego rodzaju przetworów owocowych. Ponadto w przeciwieństwie do innych substancji słodzących jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci naturalnych właściwości. Gwarantuje przechowywanie przetworów w korzystnym dla nich środowisku, tak więc po otwarciu słoiczka możemy rozkoszować się słodkimi owocami, dżemami, konfiturami.

Co to jest ksylitol?

Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana z kory brzozy. Jego ojczyzną jest Finlandia, gdzie brzoza jest najczęściej występującym drzewem. Brzoza jest także jednym z sześciu głównych symboli tego skandynawskiego kraju. Istotna rola brzozy w życiu Finów swoje źródła znajduje w jej uniwersalnym zastosowaniu. Z brzozy produkowany jest sok brzozowy, uznawany za eliksir zdrowia i naturalny słodzik, jakim jest ksylitol czyli inaczej: cukier brzozowy.

Ksylitol – właściwości, które Cię zaskoczą

Ksylitol wygląda i smakuje jak zwykły cukier, tzn. jest biały, sypki i słodki. Właściwości ksylitolu są jednak bez porównania korzystniejsze niż cukru białego. Może być stosowany jako zamiennik cukru tym bardziej, że:

  • zawiera aż o 40% mniej kalorii niż cukier biały
  • ma niski indeks glikemiczny [IG=9]; indeks glikemiczny cukru ma wartość 70.
  • prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż produkty zawierające cukier*
  • pomaga w zachowaniu mineralizacji zębów*

Z tych powodów ksylitol stanowi najlepsza alternatywę dla zwykłego cukru! Jako produkt mniej kaloryczny, jest polecany osobom dbającym o linię. Może być stosowany również przez diabetyków, ponieważ – w przeciwieństwie do cukru – nie powoduje raptownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Przeciwdziała powstawaniu chorób zębów ze szczególnym uwzględnieniem próchnicy i chorób dziąseł, ponieważ tworzy niekorzystne środowisko dla rozwoju bakterii i drobnoustrojów, czego nie można powiedzieć o tradycyjnym cukrze.

Ksylitol do przetworów – ile do których?

Sezonowe owoce to ogromne pole do popisu. Możemy przygotowywać z nich pyszne konfitury, dżemy, konfitury, marmoladę, powidła i syropy. Domowe przetwory to uczta dla podniebienia. Są po prostu bezkonkurencyjne! Ile dodać do nich ksylitolu, aby były pyszne?

  • Konfitura jest jednym z mocniej słodzonych przetworów owocowych. Idealną konsystencję konfitur zapewnia odpowiednia proporcja między owocami a cukrem, czyli 1:1. Ksylitol do przygotowania konfitury stosujemy dokładnie w tej samej proporcji co cukier, czyli na jeden kilogram owoców przypada jeden kilogram ksylitolu.
  • Dżem jest najczęściej wykorzystywany do smarowania kanapek, a jego konsystencja powinna być nieco gęstsza od konfitury, ale rzadsza od marmolady. Zawiera część owoców przetartych, a część w całości. Do przygotowania dżemu używamy mniej ksylitolu niż do przygotowania konfitury – wystarczy 600-800 g ksylitolu na 1 kg owoców.
  • Marmolada, w przeciwieństwie do konfitury czy dżemu, składa się w całości z rozgotowanych lub przetartych owoców. Możemy ją przygotować z dowolnych owoców. Aby miała idealną konsystencję, dodajemy mniej ksylitolu niż robiąc dżem czy konfiturę. Wystarczy 500-600 g ksylitolu na 1 kg owoców.
  • Powidła są najczęściej przygotowywane ze śliwek. Do powideł możemy dodać niewielką ilość ksylitolu – ok. 250 g na 1 kg owoców. Trwałość powideł zależy od stopnia zagęszczenia – im gęstsze, tym trwalsze.
  • Syropy o od dawien dawna są znane z wzmacniających i leczniczych właściwości. Owoce na syrop gotujemy razem z wodą i ksylitolem. W syropach proporcje są nieco inne – na około litr soku przypada 1,5 kg ksylitolu.

Przygotowując domowe przetwory, pamiętaj, by sprawdzić, czy mają odpowiednio słodki smak. Ostateczna ilość ksylitolu powinna zależeć od stopnia słodkości owoców i ilości zawartych w nich pektyn.

Kiedy robić przetwory – kalendarz robienia przetworów

  • Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite przetwory z jabłek, śliwek, winogron, aronii i jarzębiny. W tym czasie można również zbierać owoce czarnego bzu.
  • Październik to czas na przetwory z pigwy, owoców dzikiej róży oraz z gruszek.
  • Maj to doskonały czas na robienie przetworów z rabarbaru, czy kwiatów dzikiej róży.
  • Czerwiec to okres panowania truskawek. Dlatego warto w czerwcu skupić się na dżemach, sokach i kompotach z tych czerwonych owoców. Nie zapominajmy też o poziomkach oraz czereśniach. Na początku czerwca można pokusić się o kombinację truskawek z rabarbarem.
  • Lipiec to miesiąc, w którym dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: konfitur, soków, dżemów czy galaretek.
  • Sierpień to początek zbioru śliwek – renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. To dobry czas na przygotowanie przetworów z jeżyn, malin, wiśni czy brzoskwiń oraz syropów z owoców czarnego bzu. 

Dlaczego ksylitol Sante?

Ksylitol Sante to oryginalny ksylitol fiński o potwierdzonej jakości.  Należy do kategorii Skarby Ziemi, którą tworzą produkty szczególnie docenianie w różnych cywilizacjach i kulturach ze względu na wartość odżywczą i prozdrowotny wpływ. Dowiedz się więcej o produktach Sante z linii Skarby Ziemi.

Tagi:

Przeczytaj także