Przepis kulinarny miesiąca

Pragniemy poinformować, że przepisem miesiąca wytypowanym przez pracowników firmy Sante, zostały „Placki owsiano- kukurydziane ze szpinakiem”. W bardzo prosty i szybki sposób otrzymujemy pożywny i smaczny posiłek. Zachęcamy wszystkich do samodzielnego przygotowania tej potrawy i podzielenia się opiniami na jej temat.
Pani Annie Jędrzejewskiej z Warszawy serdecznie dziękujemy za nadesłanie przepisu, w nagrodę wysyłamy słodki upominek.

Placki owsiano-kukurydzine ze szpinakiem

Składniki:
Płatki owsiane 500g1 szkl.
Siemię lniane4 łyżki
Otręby żytnie stabilizowane1 łyżka
Mąka kukurydziana3/4 szkl.
Szpinak mrożony lub świeży1 kostka lub 20 dkg
Cebula1
Czosnek1 ząbek
Sól
Pieprz
Gałka muszkatałowa
Ketchup
Oliwa z oliwek
Ew. ser żólty tostowy

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane, otręby i siemię zalać gorącą wodą, odstawić na 10 min. Tymczasem pokroić drobno cebulę, zeszklić na oliwie z posiekanym ząbkiem czosnku, dodać mrożony lub porwany na kawałki szpinak, poddusić, przyprawić gałką muszk., pieprzem i solą.
Do namoczonych składników dodać wodę, mąkę kukurydzianą, wymieszać i połączyć ze szpinakiem. Smażyć na oliwie 2-3 min. z każdej strony, można położyć na wierzch ser, jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, aby lekko się rozpuścił, polać katchupem.
Czas przygotowania: 40 min.