Wigilia tuż tuż…tradycyjnie, a jednak inaczej!

Jeśli martwisz się, że ze względu na swą dietę, będziesz musiał zrezygnować z tradycyjnych wigilijnych potraw, nie przejmuj się – mamy dla ciebie propozycję. Na przykładzie diety makrobiotycznej pokażemy ci, jak przygotować wigilijny stół będący połączeniem tradycji i zdrowia.
Zacznijmy od początku. Jeśli nie wiesz, to przypomnimy, ze makrobiotyka jest stylem życia polegającym m. innymi na przestrzeganiu odpowiedniej diety. Jej podstawą są same zdrowe składniki, a więc: pełne ziarna zbóż, grubo mielone kasze, warzywa strączkowe, warzywa i owoce pochodzące z upraw ekologicznych, zup a nawet wodorosty. Zwolennicy tej diety spożywają także nasiona, orzechy, oleje, przyprawy, sól morską, desery a także, choć bardzo rzadko, białe mięso ryb. Makrobiotyk unika mięsa i nabiału, produktów zawierających konserwanty i barwniki a także dojrzewających w nienaturalnych warunkach owoców i warzyw.
A oto przykładowy zestaw tradycyjnych wigilijnych dań jaki może się znaleźć w ten świąteczny wieczór na twoim stole. Wybrana przepisy znajdziesz poniżej.
• barszcz na naturalnym zakwasie
• śledzie z cebulą i olejem: przygotowane samodzielnie , makrobiotycy używają cebuli z upraw ekologicznych, oraz olej nierafinowany;
• karp w galarecie: galareta z agaru(agar można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, doskonale zastępuje żelatynę, która jest pochodzenia zwierzęcego).
• pierogi z kapustą i grzybami( makrobiotycy jedzą grzyby z naszych lasów lub grzyby mun, nie jedzą natomiast pieczarek).
• uszka z zieloną soczewicą
• pasztet z soi lub fasoli z warzywami
• ziemniaki w mundurkach
• sałatki jarzynowe, z różnych warzyw pokrojone w przeróżne kształty. Warzywa kroi się w słupki, stożki, kostkę prostokąty, półksiężyce, co jest uzasadnione przede wszystkim tym , że składniki odżywcze nie są rozłożone równomiernie w całym produkcie.
• zielony talerz z kiełkującymi nasionami kilku roślin np.: pszenicy , lucerny, fasolki mung, rzodkiewki i rzeżuchy
• kutia czyli pszenica z makiem i bakaliami
• kompot z suszonych w lecie owoców np. śliwek, jabłek , gruszek i jagód z cynamonem i goździkami;
• orzechy włoskie i laskowe, pestki dyni i nasiona słonecznika
Najlepszy efekt uzyskasz, podając potrawy na specjalnych podgrzewaczach, aby przez całą wieczerzę utrzymywały swoją stałą temperaturę.
Nastrój wieczoru podkreślisz, staranne dekorując stół i zapalając świece z wosku pszczelego.

Przepisy:
BARSZCZ WIGILIJNY NA ZAKWASIE
Przygotowanie zakwasu
składniki: 1 kg buraków, kilka ząbków czosnku,11/2l ciepłej przegotowanej wody, skórki razowego chleba.
Przygotuj duży kamionkowy garnek albo szklany słój. Surowe buraki obierz ze skórki i pokrój w niewielkie kawałki. Włóż do kamionki.
Dodaj piętki i skórki prawdziwego razowego chleba(bez miękkiego miąższu), najlepiej pieczonego bez polepszaczy.na koniec włóż kilka ząbków czosnku .
Zalej przegotowaną, ciepłą wodą, przyciśnij talerzem i górę garnka albo słoja owiń papierem pergaminowym z dziurkami. Papier chroni zakwas przed „nieproszonymi gośćmi”. Po mniej więcej tygodniu sprawdź czy zakwas ma wyraźny kwaśny zapach, wówczas jest gotowy.
Przelej zakwas do butelek. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie barszczu wigilijnego:
Składniki: włoszczyzna z kapustą, suszone grzyby, przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz, sól, czosnek, cebula.
W lekko osolonej wodzie ugotuj włoszczyznę z kapustą. Oddzielnie ugotuj uprzednio namoczone grzyby z odrobiną soli. Zmieszaj wywar z warzyw i z grzybów. Dodaj przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, pieprz i sól. Można dodać trochę cebuli i czosnku. Dolej zakwasu z butelek – do smaku. Im więcej zakwasu, tym barszcz będzie kwaśniejszy.
Uwaga: barszcz wigilijny jest potrawą delikatną. Każde zagotowanie powoduje utratę odrobiny koloru i smaku. Przed podaniem barszcz doprowadzamy tylko do wrzenia i nalewamy do podgrzanych talerzy.

USZKA Z SOCZEWICĄ
Składniki na ciasto; 4 szklanki mąki razowej, 11/2 szklanki mąki kukurydzianej, szczypta soli
Składniki na farsz: 1/3 szklanki soczewicy, 1 łyżka sosu sojowego, 3 małe cebule, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oleju(nierafinowany , wytłaczany na zimno), 1 łyżka estragonu albo tymianku, sól morska.
Przygotowanie ciasta: mąkę razową po przesianiu zalać ok. 3 szklankami wrzącej wody, wymieszaj, odstaw na 3-4 godz. Po napęcznieniu mąkę wymieszaj się z mąką kukurydzianą, szczyptą soli i dokładnie wyrób (ok. 15min), przykryj serwetką i odstaw ciasto na 30 min aby „dojrzało”.
Przygotowanie farszu: soczewicę ugotuj do miękkości, odcedź. Cebulę i czosnek pokrój, lekko osól i podduś we własnym sosie z dodatkiem oleju aż będą miękkie. Do soczewicy dodaj cebulę z czosnkiem, sos sojowy, przyprawy, wymieszaj.
Wykonanie:Ciasto rozwałkuj, pokrój na kwadraciki, nałóż farsz i formuj uszka. Gotuj w lekko osolonej wodzie.
PASZTET z GROCHU ( FASOLI, lub SOI) z WARZYWAMI
Składniki: 11/2 szklanki grochu (fasoli, soi) , 1 szklanka startego suchego razowego chleba, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2-3 nieduże marchewki, 2 łyżki natki pietruszki( można pomieszać z innymi ziołami z własnej hodowli np. bazylia, tymianek) ¼ łyżeczki startego imbiru, olej sól do smaku.
Wykonanie: okruchy chleba namocz w ciepłej wodzie. Groch(fasolę lub soję) namocz na noc i ugotuj w tej samej wodzie. Obraną marchew ugotuj, wystudź, groch i marchewkę zmiel w maszynce. drobno posiekaną cebulę i czosnek przysmaż na rumiano, przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj odciśnięty chleb i duś na małym ogniu ok. 15 minut, często mieszając( jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać kapkę wody). Do masy chlebowej dodaj zmielony groch z marchewką, przyprawy, zielone natki, sól i dokładnie wymieszaj.
Masę przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem i piecz w nagrzanym piekarniku (30 – 45 min) do wytworzenia się na powierzchni pasztetu „skórki”
Podawać można na zimno i na gorąco.