Zapraszamy w kulinarną podróż z Sante!

Specjalnie na zimowe dni i wieczory przygotowaliśmy propozycję, podawanego na ciepło, pysznego a zarazem zdrowego deseru: Apple Crumble, rodem z Anglii. Do jego przyrządzenia, zamiast tradycyjnego cukru, polecamy cukier trzcinowy Demerara od Sante, który świetnie komponuje się z cynamonem i jabłkami.

Pochodzący ze słonecznego Mauritiusa, cukier Demerara, wytwarzany jest z trzciny cukrowej, która rośnie na niezwykle żyznych  wulkanicznych popiołach tej wyspy. Dzięki temu ma pełniejszy smak i głębszy aromat. Dodatkowo cukier trzcinowy Demerara od Sante jest nierafinowany przez co zachowuje część substancji odżywczych obecnych w roślinie z której pochodzi. Ciemny cukier trzcinowy jest podstawą wielu receptur, w których wykorzystuje się jego bogaty  aromat w kombinacji z zapachem wanilii, cynamonu i orientalnych przypraw. Nadaje charakterystyczny karmelowy smak i brązowy kolor różnego rodzaju ciastom i ciasteczkom.

Apple Crumble to angielska specjalność, którą przygotowaliśmy specjalnie dla Państwa ulepszając walory smakowe i odżywcze deseru. Polecamy zastosowanie zamiast tradycyjnego -cukier trzcinowy, a zamiast mąki- otrąb owsianych. Tak przyrządzony deser zawiera dużo cennych substancji odżywczych i błonnika, co z pewnością okaże się korzystne dla naszego organizmu zimą!

jablko-fullApple Crumble
Składniki:
5  jabłek
150 g otrąb owsianych Sante
100 g płatków owsianych Sante
120 g cukru trzcinowego Sante
100 g zimnego masła
Szczypta soli
Przepis:
Na początek obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w  plastry grubości 1cm. Wkładamy do brytfanki, posypujemy cynamonem, jeśli ktoś woli słodsze desery może w tym miejscu posypać jabłka małą ilością cukru trzcinowego . Teraz można zabrać się za kruszonkę.
Mieszamy otręby i płatki owsiane, masło, cukier trzcinowy i sól po czym wszystko rozcieramy palcami aż powstanie drobna kruszonka. Posypujemy nią równomiernie jabłka. Wkładamy deser do rozgrzanego do 190° piekarnika na około 35 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni. Deser najlepiej smakuje na ciepło np. z jogurtem naturalnym.
Smacznego!!!