Kasza jęczmienna
pęczak 1kg

Pęczak to całe, gładkie, pozbawione łuski ziarna jęczmienia. Uważa się, że pęczak jest jedną z najbardziej wartościowych kasz. Jest naturalnym źródłem niacyny (wit. B3), cynku i żelaza. Odznacza się wysoką zawartością błonnika, tiaminy (wit. B1) oraz składników mineralnych: magnezu, fosforu, miedzi i manganu. Mangan, magnez i fosfor wspierają prawidłowy metabolizm energetyczny. Mangan i fosfor pomagają w utrzymaniu zdrowych kości. Ponadto mangan wspomaga prawidłowe tworzenie tkanek łącznych*.

Kasza jęczmienna pęczak nadaje się do zup, gulaszów, gołąbków, zrazów czy sosów, można ją także podawać jako samodzielne danie.

*Już 50 gram (około 1/7 opakowania) Kaszy jęczmiennej pęczak Sante, spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pozwala osiągnąć ten efekt zdrowotny.

SKŁADNIKI: Kasza jęczmienna pęczak 100%.

Może zawierać śladowe ilości soi.

Masa netto: 1kg

Wartość odżywcza w 100 g produktu
Wartość energetyczna1394kJ/ 331kcal
Tłuszcz
2,3 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,5 g
Węglowodany 56,0 g
- w tym cukry0,8 g
Błonnik17,0 g
Białko13,0 g
Sól0,03 g
WITAMINY
Tiamina0,6 mg (55%)
Ryboflawina (wit.B2)0,3 mg (21%)
Niacyna4,6 mg (29%)
Witamina B60,3 mg (21%)
SKŁADNIKI MINERALNE
Potas452 mg (23%)
Fosfor264 mg (38%)
Magnez133 mg (35%)
Żelazo3,6 mg (26%)
Cynk2,8 mg (28%)
Miedź0,5 mg (50%)
Mangan1,9 mg (95%)
*% referencyjnej wartości spożycia dla osoby dorosłej.