Kasza jęczmienna perłowa to przecięte na pół i wypolerowane ziarna jęczmienia najwyższej jakości.
Odznacza się naturalnie wysoką zawartością błonnika, niacyny (wit. B3) i minerałów: fosforu i manganu. Jest naturalnym źródłem: tiaminy (wit. B1) oraz składników mineralnych: magnezu, cynku, miedzi i żelaza. Niacyna, mangan i fosfor wspomagają utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Ponadto niacyna wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a mangan i fosfor pomagają w utrzymaniu prawidłowego stanu kości*.
Kasza jęczmienna perłowa nadaje się także do zup, gulaszów, gołąbków, zrazów, zapiekanek czy sosów, można ją także podawać jako samodzielne danie.
*Już 50 gram (około 1/7 opakowania) Kaszy jęczmiennej perłowej spożywane regularnie w ramach zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia pozwala osiągnąć ten efekt zdrowotny.
Czy wiesz, że…
Kasza jęczmienna występuje w kilku odmianach – podział odzwierciedla sposób obróbki i przetworzenia:
- kasza jęczmienna pęczak – całe ziarna jęczmienia, bez łuski
- kasza jęczmienna pęczak obtaczany (kujawski) – całe ziarna jęczmienia, bez łuski, obtaczana, polerowana
- kasza jęczmienna wiejska (łamana) – obłuszczone i pokrojone ziarno jęczmienia, oczyszczone z mączki, niepolerowana. Kasza jęczmienna wiejska może być: gruba, średnia i drobna.
- kaszę jęczmienną perłowa (inaczej: kasza jęczmienna mazurska) – to obłuszczone i wypolerowane ziarno jęczmienia, przypominające perełki (stąd nazwa: kasza jęczmienna perłowa). Kasza jęczmienna perłowa może być: gruba, średnia i drobna.
SKŁADNIKI: Kasza jęczmienna perłowa 100%.
Może zawierać śladowe ilości soi.
Masa netto: 350g