Co przyrządzić na Halloween? Dania z dynią, a może straszliwie szybkie przekąski? Jeśli zamierzasz świętować 31 października, poznaj nasze pomysły na hallowenowe przekąski zamiast zwykłych słodyczy. Dowiedz się, dlaczego domowe słodycze są lepsze od kupnych cukierków? Co zawierają słodycze, czego dzieci wcale nie potrzebują (nie chodzi tylko o cukier!)? Poznaj proste i szybkie przepisy, dzięki którym zaskoczysz małych gości!
Zdrowe zamienniki słodyczy dla dzieci
Święto Halloween sprawia dzieciom mnóstwo frajdy! To czas zabaw, przebieranek i psot, oraz okazja, by zebrać mnóstwo pysznych łakoci. Zgodnie z amerykańską tradycją, dzieciaki przebierają się i chodzą od domu do domu, mówiąc „Cukierek albo psikus”. I albo wykupimy się od figla cukierkiem, albo możemy spodziewać się psoty. Jeśli spodziewasz się, że 31 października, w Halloween, odwiedzą Twój dom mali przebierańcy lub chcesz zrobić niespodziankę swoim dzieciom, przygotuj samodzielnie zdrowe słodycze. Dlaczego? Bo wtedy wiesz na 100%, jak dobry jest skład słodyczy i masz pewność, że częstujesz dzieciaki tym, co najlepsze. Zdrową alternatywą dla słodyczy mogą być domowe ciasteczka, paczuszka domowej granoli z puree dyniowym czy inne smakołyki.
Dlaczego nie warto jeść słodyczy w nadmiarze?
Choć zwyczaj halloweenowy nakazuje obdarować dzieci słodyczami, taki podarunek nie jest ani oryginalny, ani korzystny dla zdrowia. Co zawierają słodycze? Jakie składniki dodawane do słodyczy mogą przynieść więcej szkody niż pożytku?
- tłuszcze trans – znajdują się w większości słodyczy: w ciastkach, produktach czekoladowych, ciastach, biszkoptach, ale także w chipsach i innych słonych przekąskach. Zwiększają ryzyko choroby miażdżycy, zawału, a nawet udaru mózgu.
- cukier – puste kalorie; w słodyczach obecny wszędzie i pod każdą postacią. Nadmiar słodyczy sprzyja próchnicy, zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości oraz cukrzycy typu II. U dzieci nadmiar cukru może wywoływać problemy z koncentracją i nadmierne pobudzenie.
- dodatki do żywności – konserwanty, przeciwutleniacze, barwniki, regulatory kwasowości, substancje smakowo-zapachowe i kształtujące teksturę. „Dodatki do żywności spożywane w nadmiernej ilości mogą powodować nadpobudliwość u dzieci, alergie, podrażnienia śluzówki przewodu pokarmowego, objawy astmy, wysypki i pokrzywki” – przestrzega Paulina Ihnatowicz, dietetyk.
Zdrowe słodycze na Halloween
Jak wykorzystać święto Halloween, by zachęcić dzieci do zdrowych słodyczy? Można upiec ciastka, wykorzystując powszechnie dostępne zdrowe produkty, zawierające dużo składników mineralnych, witamin i błonnika, jak choćby: płatki owsiane, płatki jaglane, płatki gryczane, ksylitol lub miód (zamiast cukru), orzechy, migdały, suszone owoce. Możemy także wykorzystać masło orzechowe, domowe dżemy i konfitury. I oczywiście dynię – produkt sezonowy, nierozerwalnie związany z Halloween, który może być np. świetnym dodatkiem do domowej granoli. Czy dynia jest zdrowa? Ależ oczywiście! Dynia to dobre źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A czy E, dostarcza również potasu, magnezu, fosforu czy wapnia. Sięgnijmy śmiało po kasze i ryże – stanowią wspaniałe źródło błonnika, mikroelementów i witamin z grupy B, a przy tym można wykorzystać je do stworzenia szybkich ciast, owsianki, jaglanki czy gryczanki. Słodycze są elementem większości świąt i często nie możemy się im oprzeć. Niewielkim wysiłkiem możemy jednak przygotować zdrowe słodycze, które będą znacznie lepsze dla naszych pociech niż gotowe wyroby. A teraz poznaj nasze przepisy na Halloween!
Przepisy na Halloween
Domowa granola owsiana z pieczoną dynią
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki siemienia lnianego
- 1/3 szklanka nasion słonecznika
- ½ szklanki posiekanych migdałów
- ½ szklanki wiórków kokosowych
- ¾ szklanki puree z pieczonej dyni
- 3 garści suszonej żurawiny
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki – oprócz suszonej żurawiny – wymieszaj w dużej misce. Piekarnik rozgrzej do 180°C przy funkcji termoobiegu. Wymieszaną składniki rozłóż równomiernie na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piecz 40 minut. Co 10-15 minut przemieszaj płatki, aby równo się upiekły. Po upieczeniu odstaw granolę do ostygnięcia i dodaj suszoną żurawinę. Całość przesyp do szczelnego słoika lub pudełka.
Dynię ze skórką pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu, piec 35 minut – do miękkości. Po ostudzeniu zmiksować. Puree dyniowe dodaj porcji domowej granoli.
Ciasteczka jaglane z masłem orzechowym GO ON
Składniki:
- 1 szklanka płatów jaglanych
- 2 kopiaste łyżki masła orzechowego GO ON
- ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 dojrzały banan
- 3 łyżki napoju owsianego lub innego napoju roślinnego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Banana obierz i rozgnieć widelcem, dodaj masło orzechowe, płatki jaglane, orzechy laskowe, siemię lniane, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj napój roślinny. Przygotuj piekarnik nastawiając go na 180°C z funkcją termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż porcje ciastek wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszcz z góry łyżką. Piecz w piekarniku około 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
Gryczanka na słodko
Składniki:
- pół woreczka (50 gramów) kaszy gryczanej białej niepalonej
- garść posiekanych orzechów włoskich
- garść posiekanych orzechów nerkowca
- 3 łyżki prażonych nasion słonecznika
- 6 daktyli bez pestek
- 1 szklanka migdałowego napoju roślinnego
Kaszę ugotuj według przepisu z opakowania. Daktyle przygotuj, mocząc je przez 15 minut w gorącej wodzie. Rozgrzej suchą patelnie i wsyp nasiona słonecznika, praż je do momentu uzyskania ciemnej barwy – uważaj, aby nie spalić. Po uprażeniu natychmiast odstaw z ognia. Orzechy posiekaj.
Odsącz daktyle i włóż razem z ugotowaną kaszą do blendera. Blenduj, dodając napój roślinny w takiej ilości, aby uzyskać ulubioną przez siebie konsystencję gryczanki. Na koniec wyłóż do miseczki i dodaj orzechy.
Domowy baton bakaliowy
Składniki:
- 300 gramów daktyli (moczone w ciepłej wodzie przez 0,5 h)
- ½ szklanki ekspandowanej gryki
- 100 gramów orzechów włoskich
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Orzechy blendujemy na sypko. Odsączone daktyle blendujemy w osobnym naczyniu, a następnie dodajemy zblendowane orzechy i mieszamy aż do połączenia się obu mas. Dodajemy kakao, grykę i wiórki. Mieszamy całość i wykładamy do pudełka o dużej powierzchni; wyłożona masa powinna mieć grubość batona. Wkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Po wyciągnięciu kroimy na prostokąty wielkości batonów.
Domowy baton musli
Składniki:
- 50 gramów obranych pistacji
- 1 szklanka płatków owsianych
- ¼ szklanki pestek dyni
- ¼ szklanki nasion słonecznika
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki kakao
- ¼ szklanki oleju kokosowego, nierafinowanego
Pistacje, płatki owsiane, pestki dyni, nasiona słonecznika i żurawinę wkładamy do miski i mieszamy. Na małym ogniu rozpuszczamy w rondelku olej kokosowy i dodajemy do niego miód i kakao. Mieszamy i po chwili wlewamy masę do miski z bakaliami. Mieszamy całość i wkładamy do pojemnika, ugniatając masę aby dobrze się zbiła, wkładamy całość do lodówki. Po schłodzeniu można pokroić na prostokąty wielkości batonów.