Czy wiesz, że możesz łatwo poprawić swoje zdrowie i samopoczucie? Dowiedz się, jak wielki wpływ ma na to dieta i styl życia! Poznaj najnowsze osiągnięcia wiedzy o żywieniu i medycyny anty‑aging. Jedz zdrowo z Sante!
zdrowe napoje roślinne

Napoje roślinne – zamiennik mleka krowiego – to produkty wybierane często przez osoby,  które mają nietolerancję laktozy. Napoje sojowe jako źródło białka stanowią alternatywę dla białka zwierzęcego u wegan i wegetarian. Napoje roślinne bez cukru chętnie piją osoby, które rozpoczęły odchudzanie. A co ze „zwykłymi” ludźmi? Czy dla nich napoje roślinne są zdrowe? Przeczytaj i […]

zdrowe orzechy Sante

Kiedyś uważano, że orzechy są bardzo kaloryczne i należy je wyeliminować z diety odchudzającej. Ten mit pokutuje do dziś, a jak jest naprawdę? Czy orzechy tuczą? A może orzechy pomagają zrzucić zbędne kilogramy? Które orzechy są najzdrowsze? Ile orzechów dziennie można zjeść? Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak jest naprawdę! Orzechy – właściwości Orzechy takie […]

Batony proteinowe dla sportowców – czy tylko

Batony białkowe to szybka przekąska, po którą często sięgają sportowcy, osoby aktywne fizycznie i osoby na diecie odchudzającej. Natomiast „zwykli ludzie” mają czasem wątpliwości: Czy baton nie zawiera za dużo białka? Czy nie urosną po nim muskuły? Czy nie ma chemii w składzie? Poznaj fakty i mity o batonach proteinowych! Dowiedz się, jak wybrać zdrowe […]

Kontuzje zdarzają się każdemu. Jednak nie każdy wie, że zdrowa dieta wspomaga regenerację. Jak przyśpieszyć leczenie urazów? Co jeść po złamaniu czy zerwaniu ścięgna? Poznaj porady dietetyka i przekonaj się, że dieta na kontuzje to nie mit. Dowiedz się, co jeść po  kontuzji, by szybciej wrócić do formy, a jednocześnie nie przytyć! Dieta podczas kontuzji […]

Pewnie słyszeliście o tym, że nadmiar białka prowadzi do uszkodzenia nerek. Pogląd ten jest dość powszechny, ale czy ma uzasadnienie w badaniach naukowych? Czy dieta wysokobiałkowa, którą często stosują sportowcy, osoby aktywne i pragnące zrzucić wagę, prowadzi do zaburzeń zdrowotnych? Czy baton proteinowy to zdrowa przekąska dla każdego? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się, jak […]

Cukier cukrowi nierówny

Fruktoza w postaci syropów: fruktozowego, fruktozowo-glukozowego, glukozowo-fruktozowego, jest dodawana do większości produktów spożywczych: ciastek, cukierków, napojów, a nawet do wędlin i pieczywa. Doprowadziło to do sytuacji, że jest spożywana w nadmiarze. Naukowcy alarmują, że nadwyżka fruktozy w nieprawidłowo zbilansowanej diecie może powodować otyłość, stłuszczenie wątroby, nadciśnienie. Wpływa na podwyższenie cholesterolu i zwiększa ryzyko chorób serca. […]

Rozróżniaj tłuszcze, zachowaj proporcje!

Sztuczne tłuszcze trans, powstające w procesie uwodornienia w wysokiej temperaturze, są przyczyną chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów, cukrzycy i otyłości. Ale naturalne izomery trans obecne w mięsie i tłuszczu mają działanie immunostymulujące, antyoksydacyjne, przeciwmiażdżycowe i antynowotworowe. Naukowo potwierdzono, że to nie ilość tłuszczu, lecz jego budowa chemiczna decyduje o tym, czy przyczynia się do otyłości, miażdżycy i […]

Sól morska Sante

Sól himalajska, sól jodowana, sól morska, sól niskosodowa, sól potasowa, sól kamienna – na rynku jest wiele rodzajów soli. Ale czy każda tak samo wspiera równowagę sodu i potasu, od której zależy nawodnienie, sprawny układ nerwowy i mięśniowy, oraz zdrowe serce? Równowaga sodowo potasowa to nie tylko sposób na odwodnienie czy choroby cywilizacyjne, lecz zwiększenie […]

batony go on 20%

Glutation to temat numer jeden w najnowszych publikacjach naukowych – jest bohaterem ponad 80 000 prac medycznych. Jako podstawowy czynnik zdrowia już dawno zdetronizował cholesterol i witaminy. Dr Luc Antoine Montagnier otrzymał w 2008 r. Nagrodą Nobla m.in. za badania nad glutationem. Czym jest glutation i dlaczego naukowcy uważają go za klucz do zdrowia i […]

Czy dieta bezglutenowa jest korzystna ?

Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, czy gluten jest zdrowy, czy może lepiej  – na wszelki wypadek – wyeliminować go z diety? Tymczasem gluten jest obecny w produktach zbożowych, znanych ze swych […]

Otręby owsiane – pozbądź się „złego” cholesterolu

Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić prawdziwe otręby owsiane od rozdrobnionych płatków owsianych? Jak wybrać te, które skutecznie obniżają poziom cholesterolu? Wysokobłonnikowe otręby owsiane – skuteczna broń w walce z cholesterolem Prawdziwe, czyste otręby owsiane są produkowane dla […]