Produkty zbożowe w diecie - Artykuły

Które zboża są najzdrowsze? Po które produkty zbożowe sięgać? Dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze? Jakie zboża wybierać na zdrowe śniadanie? I dlaczego warto jeść zboża na śniadanie? Jakie właściwości ma owies? Jakie jęczmień? Jaką wartość odżywczą ma amarantus? Dla kogo dieta bez pszenicy to konieczność, a dla kogo wybór? Jak jedzenie zbóż wpływa na cholesterol? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w tych artykułach.

Dieta_bezglutenowa_Sante_Przepisy
Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, ...
Jęczmień – zbożowy HIT!
Jęczmień – zbożowy hit! Ogranicza wzrost stężenia glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy, zmniejsza apetyt, wpływa na wzrost liczby bakterii jelitowych. Poprawia metabolizm i pobudza wzrost ...
Owies – zboże dla zdrowia
Owies zawiera rekordową ilość błonnika rozpuszczalnego, w tym beta‑glukanów obniżających poziom cholesterolu. Białko owsa ma najwyższą wartość biologiczną wśród białek zbóż i zawiera 7 z 10 ...
Pełne ziarno - pełne zdrowie!
Spożywanie 5 posiłków dziennie zawierających pełne ziarno zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych chorób nowotworowych, cukrzycy oraz przeciwdziała nadwadze i otyłości. Pełne ziarna zbóż są ...
Amarantus - zboże XXI wieku
Amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i skwalenu, obniżających poziom ...