Produkty zbożowe w diecie - ArtykułyKtóre zboża są najzdrowsze? Po które produkty zbożowe sięgać? Dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze? Jakie zboża wybierać na zdrowe śniadanie? I dlaczego warto jeść zboża na śniadanie? Jakie właściwości ma owies? Jakie jęczmień? Jaką wartość odżywczą ma amarantus? Dla kogo dieta bez pszenicy to konieczność, a dla kogo wybór? Jak jedzenie zbóż wpływa na cholesterol? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w tych artykułach.
Które zboża są najzdrowsze? Po które produkty zbożowe sięgać? Dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze? Jakie zboża wybierać na zdrowe śniadanie? I dlaczego warto jeść zboża na śniadanie? Jakie właściwości ma owies? Jakie jęczmień? Jaką wartość odżywczą ma amarantus? Dla kogo dieta bez pszenicy to konieczność, a dla kogo wybór? Jak jedzenie zbóż wpływa na cholesterol? Na te i wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w tych artykułach.
Płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki ryżowe – które wybrać? Jakie mają właściwości? Płatki zbożowe to bogactwo błonnika, wielu minerałów, niezbędnych witamin i związków bioaktywnych. ...
Nadwrażliwość na gluten to plaga ostatnich lat. Zjawisko to dotyczy całego świata i nie jest związane z wrodzoną nietolerancją glutenu, jaką jest celiakia. Coraz więcej osób zadaje sobie pytanie, ...
Otręby owsiane mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu dzięki wysokiej zawartości beta‑glukanów czyli błonnika rozpuszczalnego. Czy wszystkie otręby owsiane mają te właściwości? Jak odróżnić ...
Beta-glukany obecne w owsie skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Przeciwdziałają cukrzycy typu 2 i chorobom nowotworowym. Stymulują układ odpornościowy. Ułatwiają utrzymanie szczupłej ...
Jęczmień – zbożowy hit! Ogranicza wzrost stężenia glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy, zmniejsza apetyt, wpływa na wzrost liczby bakterii jelitowych. Poprawia metabolizm i pobudza wzrost ...
Owies zawiera rekordową ilość błonnika rozpuszczalnego, w tym beta‑glukanów obniżających poziom cholesterolu. Białko owsa ma najwyższą wartość biologiczną wśród białek zbóż i zawiera 7 z 10 ...
Spożywanie 5 posiłków dziennie zawierających pełne ziarno zmniejsza ryzyko chorób serca, niektórych chorób nowotworowych, cukrzycy oraz przeciwdziała nadwadze i otyłości. Pełne ziarna zbóż są ...
Amarantus zawiera 5 razy więcej żelaza niż szpinak. Jest źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej. Dostarcza niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i skwalenu, obniżających poziom ...