Kontuzje zdarzają się każdemu. Jednak nie każdy wie, że zdrowa dieta wspomaga regenerację. Jak przyśpieszyć leczenie urazów? Co jeść po złamaniu czy zerwaniu ścięgna? Poznaj porady dietetyka i ...
Prawdy i mity żywieniowe - Artykuły
Napoje roślinne – zamiennik mleka krowiego – to produkty wybierane często przez osoby, które mają nietolerancję laktozy. Napoje sojowe jako źródło białka stanowią alternatywę dla białka ...
Zastanawiasz się, czym zastąpić cukier? To dobrze. Nadużywanie cukru jest niekorzystne dla organizmu. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do insulinooporności [link do nowego art.] cukrzycy ...
Nietolerancja laktozy to bardzo często spotykana nietolerancja pokarmowa, potocznie zwana uczuleniem na laktozę. Związana jest z laktazą, enzymem odpowiedzialnym za rozkład laktozy. Dowiedz się, ...
Insulinooporność to brak wrażliwości organizmu na insulinę i wynikający stąd problem z jej przyswajaniem. Czym jest insulina i dlaczego ten hormon jest tak ważny dla zdrowia? Dowiedz się, jakie ...
Kiedyś uważano, że orzechy są bardzo kaloryczne i należy je wyeliminować z diety odchudzającej. Ten mit pokutuje do dziś, a jak jest naprawdę? Czy orzechy tuczą? A może orzechy pomagają zrzucić ...
Pewnie słyszeliście o tym, że nadmiar białka prowadzi do uszkodzenia nerek. Pogląd ten jest dość powszechny, ale czy ma uzasadnienie w badaniach naukowych? Czy dieta wysokobiałkowa, którą często ...