Insulinooporność to brak wrażliwości organizmu na insulinę i wynikający stąd problem z jej przyswajaniem. Czym jest insulina i dlaczego ten hormon jest tak ważny dla zdrowia? Dowiedz się, jakie są przyczyny i objawy insulinooporności, jakie produkty żywieniowe zalecają specjaliści i jak powstrzymać skutki insulinooporności.
Insulina – hormon regulujący poziom cukru w organizmie
Insulina to hormon peptydowy wytwarzany w organizmie w reakcji na spożycie posiłku zawierającego cukier. U osób zdrowych poziom cukru na czczo (i insuliny) jest niski i wzrasta stopniowo po posiłku. Insulina ma za zadanie pomóc przetransportować cukry (glukozę) z krwi do komórek ciała. Dzięki temu poziom glukozy we krwi się obniża, a organizm może korzystać z dostarczonej energii. W przypadku zaburzonej reakcji na insulinę mogą pojawiać się objawy takie jak:
- senność i zmęczenie
- brak energii
- zwiększenie apetytu i napady wilczego głodu
- nadciśnienie tętnicze
- podwyższony poziom glukozy, cholesterolu i trójglicerydów
- wzrost masy ciała
- zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej
- otyłość brzuszna (inaczej: otyłość centralna, tzw. brzuch insulinowy)
- obniżenie nastroju i ogólne rozdrażnienie.
Warto w takim wypadku udać się do specjalisty, aby mógł zdiagnozować czy są to objawy insulinooporności czy chwilowa utrata formy.
Insulinoporność – czy to choroba?
Insulinooporność nie jest (niestety!) uznawana za samodzielną jednostkę chorobową, co często prowadzi do jej lekceważenia. Najczęściej uważana jest za bardzo problematyczne zaburzenie metaboliczne, będące wstępem do wystąpienia poważnych chorób, takich jak zespół metaboliczny czy cukrzyca typu II. Jeżeli bezpośrednio po wysiłku lub posiłku bogatym w węglowodany organizm nie reaguje na insulinę, a glukoza nie zostaje przekazana do komórek ciała, wysoki poziom cukru we krwi się utrzymuje. Organizm próbuje naprawić sytuację, produkując więcej insuliny, niestety bez skutku. Zaczyna więc z czasem produkować jej więcej i więcej. Jednocześnie ciało nie utrzymuje niezbędnej mu do funkcjonowania energii, a cząsteczki glukozy trafiają bezpośrednio do komórek tłuszczowych. Prowadzi to często do powstania otyłości brzusznej. Dlatego specjaliści rozpatrują podwyższony poziom cukru w powiązaniu z innymi czynnikami, które stanowią towarzyszące przyczyny insulinooporności:
- wiek
- płeć (mężczyźni są bardziej narażeni na otyłość brzuszną)
- mała aktywność fizyczna
- nieprawidłowa i wysokokaloryczna dieta
- nadmiar posiłków zawierających cukry proste
- leki o działaniu diabetogennym (np. tabletki antykoncepcyjne)
- alkohol
- palenie tytoniu
- ciąża
W przypadku wystąpienia więcej niż jednego czynnika z podanej listy możemy podejrzewać problem z zaburzeniem metabolicznym.
Insulinooporność – do czego prowadzi?
Insulinooporność (często błędnie zapisywana jako: insulinoodporność czy insulino oporność), nad którą w porę nie zapanujemy, zazwyczaj z czasem prowadzi do poważniejszych chorób. Lekarze specjaliści szacują, że choroba może wystąpić już po kliku latach po pojawieniu się insulinooporności. Zobacz, czym może grozić zaniedbanie tej kwestii:
- choroby układu sercowo-naczyniowego, między innymi miażdżyca, nadciśnienie
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby oraz przewlekły stan zapalny wątroby
- zespół policystycznych jajników PCOS
- cukrzyca typu 2
- nadczynność tarczycy
- endometrioza.
Insulinooporność – dieta
Na insulinooporność nie ma lekarstwa, można jednak zastosować szereg pomocnych działań, które pomogą zwalczyć nie tylko jej objawy, lecz także przyczyny. Przede wszystkim należy zmienić styl życia. Wiąże się to z wprowadzeniem regularnej aktywności fizycznej i zdrowego żywienia. Warto zapoznać się ze wskazówkami diety o niskim indeksie glikemicznym, która jest polecana zarówno dla diabetyków (cukrzyca typu 2), jak i osób zmagających się z otyłością. Zbilansowana, zdrowa dieta powinna zawierać produkty bez cukru, produkty zawierające dużo błonnika pokarmowego (który opóźnia wchłanianie węglowodanów), np. ziarna i kasze oraz superfoods, czyli produkty bomby witaminowe, które są szczególnie wskazane przy insulinooporności. Wskazane są również przyprawy wspomagające termogenezę, takie jak: pieprz cayenne czy cynamon. W przypadku zaobserwowania objawów insulinooporności, warto skonsultować się z dobrym dietetykiem, najlepiej takim, który specjalizuje się w pomaganiu osobom cierpiącym na insulinooporność czy cukrzycę typu 2.
Zobacz, że możesz wygrać z insulinoopornością i cukrzycą: LINK