Jagody goji – źródło młodości i witalności

Jagody goji to jedne z najzdrowszych owoców świata. Substancje w nich zawarte przeciwdziałają nowotworom, wzmacniają odporność i neutralizują wolne rodniki. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej uważa się, że ich spożywanie może przedłużać życie i zapewniać energię mimo upływu lat – stąd ich nazwa „owoce długowieczności”. Naukowcy potwierdzili, że mają silne działanie antyoksydacyjne, immunostymulujące, a także obniżają poziom cukru we krwi. Poznaj jagody goji – małe owoce o wielkiej mocy! 

Co to są jagody goji?
Jagody goji to owoce kolcowoju (Lycium), rośliny naturalnie występującej w Azji, Ameryce Północnej i Środkowej. To krzew, który dobrze czuje się w cieniu i pni się, podobnie jak winorośl. Owoce goji z uwagi na cenne prozdrowotne właściwości są nazywane „czerwonymi diamentami”. Odgrywają ważną rolę w medycynie chińskiej – niemal każdy ziołowy preparat ma je w składzie. Łacińska nazwa Lycium oznacza „szkołę” – chińscy mistrzowie zielarstwa wierzyli, że owoce goji są – tak jak szkoła – źródłem wiedzy. Chińczycy uprawiają kolcowój już od ok. pięciu tysięcy lat (Wolfe, 2015, s. 28-29). Chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie podczas kilkudniowego festiwalu, który odbywa się w sierpniu każdego roku.

Owoce długowieczności – legenda i fakty naukowe
Duch kolcowoju jest przedstawiany w tradycji chińskiej jako młoda, krzepka kobieta. W rejonie Ningxia, który jest głównym ośrodkiem jego uprawy, żyje więcej stulatków niż w innych częściach kraju. Starsze osoby są tam bardziej aktywne i mają więcej sił, a ważnym składnikiem ich diety są właśnie owoce goji. A co na to nauka? Jagody goji to bogactwu antyoksydantów, a ich spożywanie może wspomagać budowę nowych i regenerację starych komórek organizmu, chronić DNA przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki oraz spowalniać procesy starzenia. Zeaksantyna i luteina zawarte w jagodach goji mogą także wspomagać prawidłowe widzenie, co jest szczególnie ważnie u osób po 65. roku życia.

Profilaktyka nowotworów
Jagody goji zawierają tzw. kompleks polisacharydowy – jego zawartość w suszonych owocach wynosi ok. 5-8% (Kulczyński, 2014, s. 247). To główny składnik odżywczy tych owoców, wykazujący wielokierunkowe działanie prozdrowotne, w tym silne właściwości przeciwutleniające. Kompleks polisacharydowy przeciwdziała także stresowi oksydacyjnemu, który jest jednym z czynników nowotworów. Liczne badania wykazały, że kompleks polisacharydowy owoców goji może hamować rozwój komórek raka sutka, wątroby, żołądka, okrężnicy, płuc, gruczołu krokowego (Kulczyński, 2014, s. 249).

Wyższa odporność
Dowiedziono, że kompleks polisacharydowy jagód goji ma wpływ na aktywację limfocytów T, odpowiedzialnych za odpowiedź odpornościową (Kulczyński, 2014, s. 249). Aby mogły zacząć pełnić swoją funkcję, muszą zostać aktywowane, a kompleks polisacharydowy wpływa na ten skomplikowany proces. Udowodniono także, że kompleks polisacharydowy jagód goji zwiększa aktywność limfocytów NK – tzw. ‘natural killers’ (Kulczyński, 2014, s. 249). Zapewniają one szybką odpowiedź na zakażenia wirusowe, a także atakują komórki nowotworowe. Obecność i skuteczne działanie limfocytów NK jest krytyczne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego.

Niższa glikemia poposiłowa
Badania przeprowadzone przez chińskich badaczy Zhu, Liu i Yu w Laboratory of Natural Medicines wykazały, że grupa polisacharydowa jagód goji stymuluje wzrost komórek β trzustki i wpływa na zwiększenie wychwytu glukozy. Badania Jing’a i Wu potwierdziły, że myszy z cukrzycą karmionych związkami polisacharydowymi miały niższy poziom glukozy we krwi, i że podawanie kompleksu polisacharydowego może nie tylko zmniejszać glikemię u zwierząt mających cukrzycę, lecz także poprawiać wrażliwość na insulinę (Kulczyński, 2014, s. 249).

Owoce goji – inne prozdrowotne właściwości
Owoce goji zawierają karotenoidy, witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), selen, żelazo, wapń, potas i cynk. Są bogate w antyoksydanty, luteinę i flawonoidy. Zawierają bardzo ważny dla zdrowia kompleks polisacharydowy. Dostarczają także błonnika pokarmowego, który reguluje układ trawienny i usprawnia jego pracę. Polisacharydy odpowiadają również za prawidłową kolonizację jelit korzystną florą bakteryjną. Mieszanka składników odżywczych występująca w owocach goji może wykazywać działanie wzmacniające na stawy i kości. Poprawia nastrój i pamięć, a także skład krwi, a także redukuje zmęczenie.

Suszone owoce goji – smak zdrowia
Suszone owoce goji można dodawać do napojów (wody, herbaty) i tworzyć z ich dodatkiem pyszne koktajle. Sprawdzą się także jako składnik zup owocowych, potraw z ryżu czy warzywnych. Są także wspaniałym dodatkiem do domowej owsianki, ciast i ciastek oraz deserów. Najwyższej jakości owoce goji to produkt wchodzący w skład serii „Skarby Ziemi” – to superżywność od Sante.

Literatura

Chang R.C.C, So K.F., Use of anti-aging herbal medicine, Lycium barbarum, against aging-associated disease. What do we know so far?” „Cell Mol Neurobio” 2008, nr 28, s. 643‑652.

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury, „Postępy fitoterapii”2014, nr 4.

Li X.L., Zhou AG., Evaluation of the antioxidant effects of polysaccharides extracted from Lycium barbarum, “Med Chem Res” 2007, nr 15, s. 471‑482.

Luo Q., Cai Y., Yan J., Sun M., Corke H., Hypoglycemic and hypolipidemic effects and antioxidant activity of fruit extracts from Lycium barbarum, “Life Sci” 2004, nr 76, s. 137‑149.

Pottera O., Goji (Lycium Barbarum and L. Chinese): Phytochemistry, Pharmacology and Safety in the Prospective of Traditional Uses and Recent Popularity, “Planta Med” 2010, s. 76‑79.

Wolfe D., Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości, przeł. B. Kotarski, Białystok 2015.

Przeczytaj także