Napoje roślinne w szkołach – zrób coś dobrego dla planety, podpisz petycję!

napój sojowy lovege

Na pewno wiesz jak ważny jest wpływ Twoich codziennych wyborów na dobrostan planety. Segregujesz odpady, wykorzystujesz tworzywa z recyklingu, a do pracy zamiast samochodem jeździsz rowerem lub komunikacją miejską, która coraz częściej zasilana jest prądem lub wodorem. Zastanawiasz się czy możesz zrobić coś jeszcze? Naukowcy mają na to prostą odpowiedź. Im więcej produktów roślinnych znajdzie się na Twoim talerzu, tym lepiej dla planety. Dlaczego to takie ważne? Nasze wybory żywieniowe mają bezpośredni wpływ na wykorzystanie zasobów naturalnych, utratę bioróżnorodności i zmiany klimatu. Teraz jest czas by działać!

Z tego powodu firma Sante bierze udział w międzynarodowej kampanii mającej na celu wprowadzenie napojów roślinnych do unijnego programu „Mleko w szkole”. Wierzymy, że dostępność napojów roślinnych z wapniem w szkołach to dobry wybór dla uczniów.

Zgadzasz się z nami? Podpisz petycję i wspólnie zadbajmy o lepszą przyszłość dla naszych dzieci: https://schoolmilk.org/pl

Dlaczego warto sięgać po produkty roślinne? Ponieważ mają niższy ślad węglowy, a ich produkcja wymaga mniejszego zużycia wody, a więc są bardziej przyjazne dla środowiska naturalnego. Jeżeli zastanawiasz się od czego zacząć i jak wprowadzić do swojej diety roślinne alternatywny tradycyjnych produktów, zamień szklankę mleka na szklankę napoju roślinnego z wapniem. To takie proste!

Zgodnie ze stanowiskiem Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej napój roślinny fortyfikowany może dostarczać praktycznie tyle samo wapnia i białka co szklanka mleka krowiego.

Zastanawiasz się, czy napój roślinny jest tak samo odżywczy jak mleko?
Tak, jeżeli zawiera wapń oraz witaminy D i B12, może z powodzeniem zastąpić mleko. To świetny wybór dla Ciebie i dla planety!


Chrońmy naszą planetę

Kryzys klimatyczny na naszych oczach staje się faktem i to od naszych codziennych wyborów zależy, jak będzie wyglądała przyszłość naszych dzieci. Niektórzy uczniowie wybierają napoje roślinne, aby zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdziła, że przemysłowa hodowla zwierząt w znacznym stopniu przyczynia się do zmian klimatycznych.

Czy wiesz, że wyprodukowanie 1 litra mleka krowiego wymaga ponad 22 razy więcej wody i około 12 razy większej powierzchni,
a także emituje 3 razy więcej gazów cieplarnianych niż produkcja 1 litra napoju roślinnego?


Dbajmy o dobrostan zwierząt

Coraz więcej ludzi w Europie, także młodych, troszczy się o dobrostan zwierząt. Z tego powodu niektórzy uczniowie sięgają po napoje roślinne zamiast mleka krowiego. Robią to ponieważ ich produkcja nie przyczynia się do wykorzystywania zwierząt, które w gospodarstwach rolnych często żyją w bardzo złych warunkach. Dostęp do alternatywnych produktów roślinnych pozwala uczniom wybrać produkt, który nie wpływa negatywnie na dobrostan zwierząt.


Promujmy wybór i integrację

Niektórzy uczniowie wybierają napoje roślinne ze względów zdrowotnych. Ich organizm ma trudności z trawieniem laktozy – cukru występującego w mleku krowim. Nietolerancja laktozy dotyczy aż 68% ludzi na świecie. Uczniowie rezygnują też ze spożywania mleka z powodu alergii na białka mleka krowiego (ABMK). Wprowadzenie do programu szkolnego napoju roślinnego zwiększa możliwość wyboru w szkołach, a tym samym przyczynia się do integracji społecznej naszych dzieci.

Dieta roślinna coraz bardziej popularna w Polsce

Już ponad 1 milion Polaków w wieku 18-65 lat to wegetarianie. Czy wiesz, że Warszawa zajmuje 3. miejsce w międzynarodowym rankingu miast przyjaznych wegetarianom? Wegetarianizm i weganizm znalazły się wśród trendów o najsilniejszym wpływie na zwyczaje żywieniowe Polaków w ostatnim dziesięcioleciu według raportu „Rozwój Kultury Kulinarnej w Polsce 2010-2020”.

 

Podpisz petycję tutaj: https://schoolmilk.org/pl