Glutation to najsilniejszy naturalny przeciwutleniacz, który jest produkowany przez organizm. Można go nazwać naturalnym buforem bezpieczeństwa, który stoi na straży naszego zdrowia. To od niego zależy większość funkcji w naszym organizmie. Dlatego utrzymywanie odpowiedniego poziomu glutationu jest takie ważne.
Witaminy i minerały, białko, węglowodany czy błonnik – wszystkie te elementy są nam potrzebne, aby prawidłowo funkcjonować. O ile mamy pojęcie o właściwościach wartości odżywczych, o tyle często nie zdajemy sobie sprawy z roli jaką odgrywają w naszym życiu tajemnicze substancje. Jedną z nich jest glutation.
Organizm wytwarza glutation samodzielnie. Jednak w celu zapewnienia odpowiedniej ilości glutationu konieczne jest spożywanie produktów zawierających aminokwas – cysteinę. Cysteina zawarta jest np. w batonach GO ON. Dlatego warto wprowadzić je do codziennej diety.
Dlaczego utrzymywanie odpowiedniego poziomu glutationu jest takie ważne?
Glutation spełnia przede wszystkim istotną rolę w neutralizowaniu działania wolnych rodników, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych czy przyspieszenia procesów starzenia. Zmniejsza również prawdopodobieństwo pojawienia się alergii, chorób sercowych czy problemów z cukrzycą.
Glutation jest zaangażowany w ważną funkcję jaką jest detoksykacja – proces pozbywania się szkodliwych substancji. Zanieczyszczenie organizmu, poprzez zaleganie niestrawionych resztek pokarmu, które nie zostały przekonwertowane na energię może być przyczyną pojawienia się wielu schorzeń wątroby, żołądka, nerek, trzustki, a nawet serca. Stopniowe gromadzenie toksyn upośledza również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przez co zostawia praktycznie otwartą furtkę dla wielu chorób.
Jak zapewnić odpowiednią ilość glutationu w organizmie?
Wraz z wiekiem stężenie glutationu w sposób naturalny się obniża, spada naturalna odporność organizmu, a wolne rodniki powoli zaczynają dopełniać dzieła zniszczenia. Badania naukowe potwierdzają zagrożenia wynikające z ubytku tej substancji, którym jest m.in. zaprogramowana śmierć komórkowa – zanikanie czynności biochemicznych komórek organizmu i tym samym – koniec ich istnienia.
Nasz organizm nie jest przystosowany do przyswajania glutationu z zewnątrz, dlatego jedyną drogą do zwiększenia jego niedoboru pozostają witaminy i substancje, stymulującego jego wzrost. Dlatego tak ważna jest dobrze skomponowana dieta. Aby zapewnić stałą wysoką zawartość glutationu powinniśmy postawić na produkty zawierające cysteinę! Cysteina oprócz działania pośredniego poprzez wpływ na zwiększenie jego ilości, działa „na własną rękę” i sama neutralizuje agresywne cząsteczki tlenu, odpowiedzialne za szkodliwy proces utleniania. Głównym źródłem cysteiny jest przede wszystkim białko serwatkowe.
Batony GO ON – źródło cysteiny
Batony GO ON zawierają białko serwatkowe najwyższej jakości (WPC 80). Podstawową różnicą pomiędzy białkiem zawartym w batonach GO ON a zwykłym białkiem jest właśnie zawartość cysteiny. Z tego względu spożywając batony GO ON możemy nie tylko zaopatrzyć organizm w białko, potrzebne szczególnie podczas wysiłku fizycznego, ale również wzmocnić naturalną odporność organizmu oraz dostarczyć mu niezbędne antyoksydanty.
Zobacz więcej: reklama-prasowa-wpress-druk
***
O SANTE
Sante znaczy zdrowie – od początku swojego istnienia nazwa firmy określa jej filozofię, tożsamość i zasady. Firma rodzinna Sante została założona w 1992 roku przez Andrzeja Kowalskiego i jego braci – Wojciecha i Marka Kowalskich oraz wspólnika Witolda Szpaka.
Sante jest liderem na rynku produktów śniadaniowych w Polsce. Portfel produktów Sante obejmuje płatki śniadaniowe, ciasteczka zbożowe, otręby, kasze oraz cukier, gamę batonów i produktów sojowych. Oprócz tego cieszące się dużą popularnością masła orzechowe oraz sole morskie, a także sól himalajska.
Zdrowie stanowi deklarację Sante wobec klientów, pracowników, partnerów i środowiska w zakresie całego procesu prowadzenia biznesu oraz wszystkich tworzących go elementów.