Obalamy mity – sól nawadnia!

Doskonale podkreśla smak potraw. Jest jedną z najstarszych, najbardziej cenionych i najbardziej wartościowych przypraw. Bez soli jak bez chleba – mówi stare porzekadło. Jednak niewiele osób wie, że sól może zapobiegać utracie wody z organizmu. Sól morska jodowana drobnoziarnista Sante, Sól morska o obniżonej zawartości sodu Sante oraz Sól himalajska Sante zawiera wiele pierwiastków mineralnych, dzięki czemu ma właściwości nawadniające!

Jak sól wpływa na organizm człowieka?

Głównym składnikiem soli jest sód, który odpowiada za równowagę wodno‑elektrolitową i kwasowo‑zasadową organizmu. Równowaga stężeń jonów sodowych i potasowych w pożywieniu zapewnia nasze dobre samopoczucie, właściwą pracę mięśni oraz działanie układu nerwowego. Potas jest antagonistą sodu. Wraz z nim reguluje napięcie mięśniowe i wpływa na przewodzenie informacji w neuronach. Zwiększa koncentrację, dotlenia mózg i pomaga regulować przemianę materii. Również chlor poprawia gospodarkę wodno‑elektrolitową organizmu. Przyczynia się do utrzymania odpowiedniego odczynu krwi oraz do buduje cząsteczki kwasu solnego wydzielanego przez żołądek. Te trzy składniki – sód, potas i chlor – to pierwiastki mineralne, czyli elektrolity.

Jakie są skutki niedoboru elektrolitów?

Dla zdrowia i dobrego samopoczucia konieczne jest utrzymywanie prawidłowej gospodarki wodno‑elektrolitowej w organizmie. Niedobory mogą spowodować poważne skutki. W zależności od tego, którego pierwiastka brakuje, możemy mówić o hiponatremii, hipokaliemii lub hipochloremii.

Hiponatremia, czyli niedobór sodu jest najczęstszym następstwem odwodnienia organizmu. Dochodzi do niego najczęściej w czasie upałów, intensywnego wysiłku fizycznego, zatrucia pokarmowego lub w efekcie innych długotrwałych schorzeń. Pierwsze oznaki odwodnienia to zawroty głowy, mdłości i osłabienie. Gdy poziom sodu spada drastycznie, pojawiają się bóle głowy, problemy z orientacją oraz nudności.

Hipokaliemia to niedobór potasu. Przyczyną są zwykle choroby, ale także urazy, krwawienia lub upał. Objawy hipokaliemii to problemy z koncentracją, drżenie i skurcze mięśni, osłabienie, apatia i senność.

Hipochloremia, czyli niedobór chloru może być spowodowana nadmiernym poceniem się, biegunką lub brakiem elektrolitów w diecie. Obniżony poziom chloru w organizmie może powodować bolesne skurcze mięśni, drgawki, osłabienie, zawroty głowy oraz wzrost pH krwi.

Dlaczego sól jest dobra w upał?

Stara żeglarska rada mówi, że w gorące dni lepiej zrezygnować z zimnych napojów na rzecz gorącej herbaty doprawionej… solą. Po pierwsze, ciepły napój rozgrzewa, a to powoduje, że wydaje nam się, że jest chłodniej niż w rzeczywistości. Po drugie, sól pomaga zatrzymać w organizmie wodę, a także uzupełnia chlor, sód i potas, które tracimy podczas pocenia się. Ma jeszcze jedną wyjątkową wartość – podwyższa ciśnienie krwi. To szczególnie ważne w upalne dni, gdy ciśnienie spada (może to powodować omdlenia).

Sól kuchenna, morska czy himalajska?

Powszechna opinia o szkodliwości soli wynika z popularności soli kuchennej (warzonej), która podczas procesu oczyszczania zostaje pozbawiona cennych mikroelementów. Jednak całkowita rezygnacja w diecie z soli jest niebezpieczna, zwłaszcza w trakcie upałów. Dlatego warto sięgać po zdrowsze odmiany soli. W ofercie Sante dostępne są trzy rodzaje soli: Sól morska jodowana drobnoziarnista Sante, Sól morska o obniżonej zawartości sodu Sante oraz Sól himalajska Sante. To produkty w pełni naturalne – w przeciwieństwie do innych propozycji dostępnych na rynku, nie zawierają sztucznych antyzbrylaczy. Tę funkcję pełni magnez, który – w odpowiednich proporcjach – zapobiega zlepianiu się kryształków soli. To właśnie dzięki zawartości magnezu sól firmy Sante jest zawsze sypka. Magnez jest ważnym składnikiem diety – wzmacnia układ nerwowy, poprawia koncentrację, poprawia działanie układu krwionośnego, zapobiega skurczom mięśni.

Sól morską otrzymuje się przez odparowanie wody morskiej. Dzięki temu zachowuje cenne minerały. Sól morska o obniżonej zawartości sodu Sante zawiera potas, który pomaga zachować równowagę sodowo-potasową w organizmie, zapewniającą odpowiednią pracę układu sercowo‑naczyniowego oraz mięśniowego. To unikatowa propozycja na polskim rynku.

Sól himalajska Sante odznacza się wysoką zawartością mikroelementów. Dzięki naturalnej zawartości żelaza ma wyjątkową, delikatnie różową barwę. Szczypta soli himalajskiej to niezastąpiony składnik domowych izotoników. Warto pamiętać, że stężenie substancji mineralnych w napoju izotonicznym powinno być zgodne z ich stężeniem w osoczu krwi – wtedy dobrze się wchłaniają. Znakomitym połączeniem jest więc woda niegazowana, miód, oraz – wedle uznania – cytryna, limonka, pomarańcza, truskawka, a do tego najważniejszy składnik: Sól morska lub Sól himalajska Sante (1/8 łyżeczki).

Więcej informacji w dokumencie w formacie doc ip_obalamy_mity_sol_nawadnia_14092015  lub pdf ip_obalamy_mity_sol_nawadnia_14092015.

***

Firma SANTE – lider na rynku producentów żywności funkcjonalnej – rozszerza swoją działalność o wyjątkową przestrzeń terapeutyczno-wellnessową. Zgodnie z misją „Sante to zdrowie” powstało miejsce, którego celem jest uświadamianie, że zdrowie jest dobrostanem dostępnym dla każdego. Łączy ono elementy edukacji żywieniowej, ruchowej i rozwojowej z terapiami oraz głębokim relaksem w komfortowych warunkach.