Sól soli nie równa. Czy ograniczanie jej spożycia jest właściwie dla naszego organizmu?
Rozumiejąc potrzebę solenia pokarmów wynikającą z przyzwyczajenia oraz potrzeb organizmu zalecamy zastępować tradycyjną sól kuchenną, morską. To właśnie powstająca w procesie odparowania wody morskiej sól jest najlepszym wyborem, jaki możemy dokonać sięgając po słone kryształki. W ofercie Sante znajdują się trzy sole morskie oraz absolutna nowość – sól himalajska!
W czym tkwi przewaga soli morskiej nad tradycyjną solą kuchenną?
Sól kuchenna nie jest właściwa dla organizmu ze względu na brak równowagi pomiędzy zawartością sodu i potasu w jej składzie. Taka równowaga odgrywa bardzo ważną rolę w koordynowaniu pracy układu sercowo-naczyniowego. Dlatego jeżeli już solimy, to wybierajmy sól morską jodowaną z dodatkiem pierwiastków (potas, magnez).
Wychodząc naprzeciw ludzkim przyzwyczajeniom i skłonnościom, SANTE proponuje sól morską jodowaną z dodatkiem wymienionych minerałów. W ofercie produktowej firmy dostępne są trzy sole: jodowana drobnoziarnista i gruboziarnista z dodatkiem magnezu oraz sól o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu.
Zastąpienie antyzbrylacza magnezem
Wszystkie sole morskie SANTE nie zawierają toksycznego związku – żelazocyjanku potasu (antyzbrylacz), który zapobiega zlepianiu się ziarenek soli, ale zarazem ma szkodliwy wpływ na organizm. SANTE do soli morskich dodało magnez, który pełni istotną rolę w utrzymywaniu sypkiej konsystencji ziarenek. Nasz organizm, aby prawidłowo funkcjonować potrzebuje magnezu i innych minerałów oraz soli w odpowiednich proporcjach, co zostało potwierdzone wielokrotnie przez grono naukowców. Sól Sante doskonale się w tę specyfikę wpisuje.
Intensywność smaku
Według statystyk w Polsce spożywamy ok. 7 g soli każdego dnia. Używając soli morskiej SANTE ilość sodu jest ograniczana, a jego miejsce wypełniają inne pierwiastki tj. magnez, potas. Każde pojedyncze ziarenko jest esencja słonego smaku, która wynika z naturalnego procesu odparowania. Wystarczy już jej niewielka ilość, aby podkreślić smak potrawy, dzięki czemu solimy mniej!
Obniżona zawartość sodu i dodatek w postaci potasu
Obniżona zawartość sodu i dodatek w postaci potasu jest niezwykle ważny dla zachowania równowagi sodowo-potasowej w organizmie. Wysokie spożycie sodu oraz niskie potasu przyczynia się m.in. do podniesienia ciśnienia we krwi. Redukcja zawartości szkodliwego w dużych ilościach sodu oraz równoważący jego negatywne działanie potas przyczyniają się do zaprowadzenia stanu równowagi w organizmie między tymi pierwiastkami.
Sól himalajska – NOWOŚĆ
Nowością w ofercie Sante jest unikalna, krystaliczna sól himalajska. Słone różowe kryształki można odnaleźć tylko w jednym miejscu na całej kuli ziemskiej – Pakistanie. To właśnie tam u podnóża Himalajów na głębokości ok. 500 metrów pod ziemią znajdują się złoża soli himalajskiej, powstałe setki lat temu po osuszeniu oceanów.
Sól himalajska swój kolor zawdzięcza barwie skały z której pochodzi, a jego większa intensywność wskazuje na wyższą zawartość żelaza. Ten różowy diament ukrywający się u podnóży Himalajów znalazł zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w terapiach. Według niemieckiej neurolog Barbary Hendel, autorki książki „Water&Salt. The essence of life” sól himalajska jest najzdrowszą solą, zawierającą 84 minerały.
Sól himalajska Sante wydobywana jest ręcznie i nie zawiera w składzie zanieczyszczeń wynikających z wpływu środowiska. W jej produkcji pominięto proces wybielania oraz rafinacji. W efekcie otrzymaliśmy najczystszą naturalną sól w 350-gramowym opakowaniu.
Cena netto dla sieci: 2,19 zł
Firma SANTE proponuje konsumentom sole w czterech postaciach: sól morską drobnoziarnistą z magnezem, gruboziarnistą z magnezem, sól morską o obniżonej zawartości sodu z dodatkiem potasu i magnezu oraz NOWOŚĆ – sól himalajską!