Co to jest żywność funkcjonalna?
Żywność funkcjonalna została następująco zdefiniowana przez Functional Food Science in Europe (FUFOSE):
Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy. Wpływ ten polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszania ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać swoją postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne działanie na organizm w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą, przy czym nie są to tabletki, kapsułki ani krople, ale część składowa prawidłowej diety.
Żywność funkcjonalna – konwencjonalna i wzbogacana
Żywnością funkcjonalną jest zarówno żywność konwencjonalna, naturalnie bogata w składniki o korzystnym wpływie na zdrowie (błonnik, fitoestrogeny, NKKT, witaminy z grupy B, składniki mineralne czy przeciwutleniacze), jak i żywność fortyfikowana, czyli celowo wzbogacana w powyższe substancje. W zależności od rodzaju składnika, jakim została wzbogacona, spełnia albo rolę profilaktyczną i/lub wspomagającą leczenie, i/lub zapobiegającą niedoborom (jak produkty wzbogacane w witaminy i składniki mineralne i substancje bioaktywne), albo leczniczą (jak np. margaryny wzbogacone w stanole i sterole roślinne).
Trzy filary funkcjonalnego odżywiania
Ważnym czynnikiem zapobiegania chorobom jest stosowanie prawidłowo zbilansowanej i zrównoważonej diety. Posiłki z dużym udziałem warzyw, owoców, produktów z pełnego przemiału, mięsa ryb pomagają chronić organizm przed wystąpieniem dolegliwości. Dopiero w dalszej kolejności, przy istniejących już zaburzeniach czy specyficznych stanach fizjologicznych, zaleca się wzbogacenie diety w produkty zaprojektowane specjalnie w tym celu. Spośród produktów funkcjonalnych wyłoniono trzy dominujące grupy, określające wpływ tej żywności na organizm:
- produkty wspierające układ pokarmowy
- produkty wspierające układ krążenia
- produkty wspierające układ odpornościowy.
Na świecie największą popularnością cieszą się produkty z pierwszej grupy, na drugim miejscu jest żywność wspierająca układ krążenia, zaraz potem – polepszająca funkcje układu odpornościowego.
Zalety żywności funkcjonalnej
Żywność funkcjonalna może być składnikiem codziennej diety każdego z nas. Najważniejsze korzyści wynikające z jej spożywania oprócz wyżej wymienionych to:
- przeciwdziałanie chorobom cywilizacyjnym (miażdżyca, choroba wieńcowa, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, zaparcia, otyłość, cukrzyca, próchnica)
- wspieranie leczenia określonych schorzeń
- sprzyjanie dobremu stanowi fizycznemu i psychicznemu
- hamowanie procesów starzenia.
Sante jest ekspertem żywności funkcjonalnej i dotrzymuje kroku światowym tendencjom w zakresie rozwoju produktów funkcjonalnych. Wspiera także edukację w zakresie prawidłowego odżywiania, dzięki czemu wśród konsumentów rośnie świadomość dobroczynnego wpływu diety na zdrowie.
Produkty funkcjonalne od Sante
Firmę Sante cechuje duże doświadczenie i zaawansowana technologia produkcji. Oferujemy szereg produktów, które można zaliczyć do żywności funkcjonalnej konwencjonalnej oraz wzbogacanej. Ze względu na rodzaj zaspokajanych potrzeb żywieniowych, a także profilaktyki i wspierania leczenia określonych schorzeń, produkty firmy Sante można określić jako:
- obniżające poziom cholesterolu
- ze względu na wysoką zawartość beta-glukanów (Otręby „Premium” wysokobłonnikowe, Cookiss śniadaniowe)
- ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych (Masło orzechowe i Masło migdałowe)
- wspierające układ krążenia (Sól o obniżonej zawartości sodu z potasem i magnezem)
- produkty dla osób z zaburzeniami metabolizmu i trawienia
- bezglutenowe (Pasztety LoVege, Hummusy Lovege, napoje roślinne Sante i Sante Organic)
- bez laktozy (napoje roślinne Sante i Sante Organic)
- bez pszenicy (płatki Fit, Cookiss jęczmienne z chia i nasionami konopi, Ciasteczka owsiane i jęczmienne, Pieczywo chrupkie pomidorowe)
Produkty z serii „Skarby Ziemi” to prawdziwe bomby witaminowo-mineralne, zawierające także białko, błonnik i inne aktywne związki; z tego względu są zaliczane do superżywności i stanowią obowiązkowy element diety funkcjonalnej. Dowiedz się więcej: https://www.sante.pl/jedz-zdrowo/superzywnosc-produkty-pelne-zdrowia-sante/
Batony GO ON zawierają białko WPC 80 o wyjątkowej przyswajalności i doskonałym profilu aminokwasowym, które pomaga budować mięśnie. Zawiera także cystynę, która w organizmie jest metabolizowana do cysteiny, składnika niezbędnego do produkcji glutationu – najważniejszego naturalnego antyoksydantu. Dowiedz się więcej: https://www.sante.pl/jedz-zdrowo/glutation-klucz-do-zdrowia-i-dlugowiecznosci/
Produkty Sante są polecane wszystkim osobom dbającym na co dzień o zdrowie i wyznającym zasadę, że „lepiej zapobiegać niż leczyć”. Wskazane są też dla osób obciążonych stresem, sportowców, osób w podeszłym wieku, kobiet w ciąży i karmiących, młodzieży w fazie intensywnego wzrostu.