Cukier trzcinowy typu „Fine Demerara” to nierafinowany cukier trzcinowy o drobnozmielonych, złotobrązowych, kryształkach w delikatnym, miodowo‑karmelowym smaku. Sekretem jego wspaniałego smaku i bogatego aromatu jest trzcina cukrowa. W przeciwieństwie do zwykłego cukru zawiera melasę – ciemnobrązowy syrop z trzciny cukrowej. To jej zawdzięcza złocistą barwę, miodowo-karmelowy smak i wyjątkowy aromat.
Cukier trzcinowy typu „Fine Demerara” to doskonały zamiennik zwykłego cukru, idealny do słodzenia zwykłych i aromatycznych kaw i herbat oraz innych napojów. Jest podstawą wielu receptur, w których wykorzystuje się jego aromat w kombinacji z zapachem wanilii, cynamonu i orientalnych przypraw. Nadaje charakterystyczny karmelowy smak i brązowy kolor ciastom i ciasteczkom. Można go zastosować do wypieków jak zwykły cukier – podkreśli barwę oraz smak ciasta, lub do dekoracji. Jest świetnym dodatkiem do lodów, konfitur i likierów oraz potraw slodko‑kwaśnych i wykwintnych sosów.
SKŁADNIKI: Cukier trzcinowy nierafinowany typ „Fine Demerara”
Masa: 500g