Hummus klasyczny to kremowa, aromatyczna pasta z ciecierzycy i tahini (masła sezamowego) z dodatkiem aromatycznych przypraw. Kremowa konsystencja – ani jednej grudki – sprawia, że hummus jest idealny jako pasta do smarowania, sos do sałatek, ryb, mięs i warzyw, dip do przekąsek.
- produkt 100% roślinny
- wysoka zawartość kwasu foliowego
- źródło żelaza i manganu
- źródło błonnika
- produkt bezglutenowy
- bez glutaminianu sodu i ulepszaczy smaku
- bez substancji konserwujących
- niski indeks glikemiczny
Hummus to przysmak z Bliskiego Wschodu – uwielbiają weganie i wegetarianie, stanowi także świetne urozmaicenie diety mięsnej. Ciecierzyca – główny składnik humusu – zaliczana jest do superfoods, zaś sezam nazywano w starożytności „przyprawą bogów”.
Składniki: ciecierzyca gotowana 38%, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 14%, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.
Może zawierać soję, seler i gorczycę.
Masa netto: 115 g.