Hummus to kremowa, aromatyczna pasta z ciecierzycy i tahini (masła sezamowego) z dodatkiem naturalnych i aromatycznych przypraw. Jest przysmakiem na Bliskim Wschodzie, doceniają wegetarianie. Ciecierzycę uważa się za roślinę superfoods, czyli zawierającą najcenniejsze dla człowieka składniki odżywcze, sezam w starożytności nazywano „przyprawą bogów” i przypisywano mu prozdrowotne właściwości.
Zalet prozdrowotnych hummusom Sante przysparza białko o wysokiej wartości biologicznej, błonnik pokarmowy oraz nienasycone kwasu tłuszczowe, w tym niezwykle cenne omega-3. Zawierają witaminy z grupy B (wit. B6 i kwas foliowy), które przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu, oraz żelazo.
Hummus Sante to naturalny produkt pochodzenia roślinnego bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy smaku, o niskim indeksie glikemicznym. Nie zawiera glutaminianu sodu.
Hummus może być stosowany jako przystawka – smarowidło do pieczywa lub jako sos do ryb, mięs i warzyw.
SKŁADNIKI:
Ciecierzyca gotowana 37 %, woda, olej rzepakowy, pasta sezamowa tahini 13 %, błonnik roślinny (grochowy, bambusowy), sól morska, przyprawy, koncentrat soku z cytryny, cukier trzcinowy, ekstrakty przypraw, aromaty naturalne, kurkuma.
Może zawierać soję, seler i gorczycę.
Masa netto: 180 g