Quinoa (komosa ryżowa) to roślina z rodziny szarłatowatych, spokrewniona z amarantusem i mająca podobnie wysoką wartość odżywczą. Nazywano ją „złotym ziarnem” lub „świętym zbożem Inków”, „matką zbóż”. Dziś nosi miano „super ziarna przyszłości” i jest zaliczana do superżywności (super food), najbogatszej w najcenniejsze składniki odżywcze.
- wysoka zawartość błonnika
- źródło białka
- wysoka zawartość: tiaminy, witaminy B6 i kwasu foliowego
- źródło witamin:B2 (ryboflawiny) i niacyny
- wysoka zawartość minerałów: fosforu, magnezu, żelaza, cynku
Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40 g błonnika pokarmowego dziennie.
Quinoa jest smaczna, sycąca i pożywna. Może być zamiennikiem ziemniaków, kaszy, ryżu i makaronu, składnikiem zup i dań jednogarnkowych czy podstawą zapiekanek na słono i na słodko.
SKŁADNIKI: Quinoa ziarno.
Masa netto: 250g