Sól morska jest nazywana „białym złotem”. Pozyskiwana przez odparowanie wody morskiej, zachowuje cenne minerały, których w procesie oczyszczania pozbawiana jest zwykła sól kuchenna. Sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536 – żelazocyjanek potasu). Jest źródłem naturalnego magnezu, który równie skutecznie zapobiega zbrylaniu się soli w grudki. Sól Sante jest doskonale sypka, co zapewnia wygodę w jej stosowaniu. Sól Sante jest wzbogacona w jod, który pomaga prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę i prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Sól Sante doskonale podkreśla smak i aromat potraw – dzięki temu możesz solić mniej i ograniczyć stosowanie innych przypraw, zawierających substancje konserwujące. Wpływa na wykształcenie barwy i na trwałość potraw. Z jej dobroczynnego działania możesz skorzystać również podczas domowych inhalacji.
- Bez soli nie ma życia! Zawarty w niej sód reguluje prawidłowe nawodnienie organizmu, wpływa na przekazywanie impulsów nerwowych i transport energii do każdej komórki ciała.Czytaj więcej
- Dowiedz się, jakie właściwości ma sól morska i dlaczego warto wybrać Sól morską firmy Sante! Czytaj więcej
Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca, aby dzienna dawka soli dla dorosłego człowieka nie przekraczała 5 g (łyżeczka). Zalecenia te dotyczą soli ze wszystkich źródeł – dodawanej do potraw i znajdującej się w produktach.
SKŁADNIKI: Sól morska jodowana (sól morska, substancja wzbogacająca: jodan potasu).
Zawartość jodanu potasu 3,9 +/- 1,3mg / 100 g soli.
Masa netto: 350g