Sól himalajska gruboziarnista to nowy produkt, który wzbogacił właśnie ofertę firmy Sante. Podobnie jak sól himalajska drobnoziarnista, jest nierafinowana, ma naturalnie różową barwę i została wzbogacona w jod. Sól himalajska to przyprawa niezbędna w każdej kuchni, znakomicie wydobywająca smak i aromat wszelkich potraw.
Sól himalajska gruboziarnista – właściwości
Sól himalajska jest uznawana za najszlachetniejszy i najczystszy rodzaj soli na Ziemi. Wydobywana ręcznie u podnóża Himalajów w Pakistanie, z dawnych złóż soli morskiej, zachwyca krystaliczną strukturą, różową barwą i delikatnym smakiem. Sól himalajska gruboziarnista Sante to produkt, który wyróżnia się na rynku:
- jest to sól nierafinowana, czyli nieoczyszczana chemicznie
- jest naturalnie różowa – nie jest barwiona sztucznie ani nie jest wybielana
- została wzbogacona w jod, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i układu nerwowego oraz w prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę (w ramach prawidłowo zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia).
Sól himalajska – do czego stosować?
Sól himalajska zwana „różowym diamentem” to niezastąpiona przyprawa w zdrowej kuchni. Zawiera nie tylko chlorek sodu (podstawowy składnik soli), lecz także aż 84 pierwiastki w formie śladowej. Kiedyś mogły z niej korzystać wyłącznie rodziny królewskie, dziś można cieszyć się jej walorami każdego dnia. Sól himalajska:
- wspaniale wydobywa smak, barwę i aromat potraw
- pozwala na przygotowanie wyszukanych dań, jak np. ryba w soli
- może być składnikiem domowych napojów izotonicznych
- można dodać ją do kąpieli w domowym SPA
Która sól najlepsza?
Bogata oferta Sante obejmuje obecnie aż 5 rodzajów soli:
- Sól himalajska gruboziarnista (nowość!)
- Sól himalajska różowa (drobnoziarnista)
- Sól z potasem o obniżonej zawartości sodu (sól morska jodowana)
- Sól morska jodowana drobnoziarnista
- Sól morska jodowana gruboziarnista
Każdy konsument może więc wybrać taką sól, która mu najbardziej odpowiada. „Żadna sól Sante nie zawiera sztucznego antyzbrylacza (E536 – żelazocyjanek potasu), którego – m.in. w USA – nie wolno dodawać do żywności. Wybierając sól, także warto czytać etykiety” – podpowiada Paulina Ihnatowicz, dietetyk Sante.
Sól – zdrowe odżywianie
Sól w diecie pełni ważną rolę – dostarcza sodu, który wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i mięśni. Niedobór sodu (hiponatremia) skutkuje odwodnieniem, osłabieniem i zawrotami głowy. Ale nadmiar sodu (hipernatremia) także jest niewskazany, ponieważ – zwłaszcza przy niedostatecznej ilości potasu w organizmie – przyczynia się do nadciśnienia i miażdżycy tętnic. Spożywając sól, warto więc zachować złoty środek, czyli zasady zdrowego odżywiania.
Dowiedz się więcej o soli himalajskiej: https://sante.pl/jedz-zdrowo/sol-himalajska-rozowy-diament-od-sante/
*
Sante to polska firma, która powstała w 1992 roku jako firma rodzinna, od początku wyznaczając trendy na rynku zdrowej żywności. Jej misją jest dostarczanie konsumentom żywności mającej korzystny wpływ na zdrowie oraz propagowanie wiedzy o prawidłowym odżywianiu i zdrowym stylu życia. Bogata i różnorodna oferta Sante obejmuje około 200 produktów w kategoriach: płatki śniadaniowe, ciastka i batony zbożowe, kasze, ziarna, batony proteinowe, masła orzechowe, napoje roślinne, pasty i pasztety roślinne, suplementy dla sportowców i inne. Flagowe marki Sante, rozpoznawalne i cenione przez konsumentów, to: Granola, Fit, Musli, Crunchy, Skarby Ziemi, Lovege, Go On, Go On Nutrition, FIT, Smart Team, Green Tree, Cookiss, Flips, Bakalia. W 2016 roku firma Sante otrzymała prestiżowe wyróżnienie „Super Marka 2016 – Jakość, Zaufanie, Renoma” w kategorii: Zdrowa żywność.