Produkty BIO – dlaczego warto wybierać certyfikowane
(tzw. znaczek zielonego listka)

Produkty-BIO-–-dlaczego-warto-wybierac-certyfikowane-tzw.-znaczek-zielonego-listka-Sante

Zdrowa żywność, produkty BIO, bioactive, fit, eko, organic – producenci prześcigają się w oznaczaniu swoich produktów, a na ulicach i w Internecie coraz częściej spotykamy sklep ekologiczny lub sklep ze zdrową żywnością. Jak odnaleźć się w gąszczu tych nazw i wybierać to, co naprawdę zdrowe? Podpowiadamy!

BIO – czyli żywność ekologiczna

Żywność ekologiczna charakteryzuje się wysoką jakością produktów roślinnych lub zwierzęcych. Dlaczego? Ponieważ uprawy pochodzą z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, w których nie używa się nawozów sztucznych czy chemicznych środków ochrony roślin. W przypadku zwierząt, są one karmione bezpiecznymi paszami bez dodatków i trzymane w warunkach dla nich odpowiednich. Zdrowa żywność ekologiczna nie jest również modyfikowana genetycznie. Produkty z gospodarstw ekologicznych są zdrowsze, zawierają więcej witamin i minerałów,  są wolne od pestycydów czy innych toksycznych substancji.

BIO, EKO i inne nazwy

Unia Europejska określiła dokładnie, jakie warunki musi spełnić żywność, aby można było używać nazw: produkty BIO lub produkty EKO (są to nazwy jednoznaczne wg unijnej dyrektywy). Taka żywność musi zostać wyprodukowana w 95% metodami ekologicznymi. I tylko te dwa określenia oraz certyfikat unijny – zielony liść z dwunastu gwiazdek na opakowaniu – dają nam pewność, że wybieramy produkty BIO. Wszystkie inne określenia, które znajdziemy na opakowaniach (bioactive, eco etc.) nie dają nam gwarancji ekologicznego pochodzenia produktów.

BIO produkty – dlaczego są droższe?

Często omijamy sklepy lub półki w sklepach oznaczone BIO czy EKO ŻYWNOŚĆ, ponieważ zniechęcają nas ceny tych produktów. Słyszymy też opinie, że to tylko chwyt reklamowy i że producenci oraz sklepy próbują nas nabić nas w przysłowiową butelkę. Niestety nie jest to prawda. Produkty BIO są droższe od zwykłych, ponieważ ich produkcja jest znacząco droższa. Gospodarstwa są mniejsze, a koszty uzyskania certyfikowanych produktów wyższe. Jeśli nie można używać chemicznych środków na chwasty, pole trzeba wypielić ręcznie. Jeśli kury są hodowane na wolnym wybiegu, zajmują więcej powierzchni niż gdy siedzą w klatkach, a ich karmienie nie jest zautomatyzowane. Wyższa cena wynika więc z wyższej jakości. wykazano, że warzywa i owoce ekologiczne:

  • zawierają znacznie więcej antyutleniaczy
  • zawierają więcej błonnika
  • mają więcej witamin i minerałów
  • mają więcej witaminy C, która działa jako konserwant, czyli mają przedłużoną żywotność.

Warto jest inwestować w produkty BIO, ponieważ to inwestycja w nasze zdrowie. Wybierając polskie produkty, wspieramy polskie rolnictwo, a także gwarantujemy sobie świeżość żywności.

Sklep BIO

W naszym sklepie Sante znajdziesz wiele produktów oznaczonych jako BIO i posiadających certyfikat unijny – zielony listek. Dzięki temu masz gwarancję, że nasze produkty z serii Sante Organic są zdrowe, a do ich produkcji wybraliśmy specjalnie wyselekcjonowane składniki. Sprawdź sam!

Zapraszamy do zakupów na https://sklep.sante.pl/ – wysyłka w ciągu 48h.