Dziś uczta dla wegetarianów. Skosztujcie wyśmienitego wegetariańskiego krupniku prosto od Marcina Firmantego. Jeśli mamy solić nasze potrawy to tylko solą o obniżonej wartości sodu!
Sól morska o obniżonej zawartości soli, zwana „białym złotem”, jest pozyskiwana przez odparowanie wody morskiej. Dzięki temu zachowuje cenne minerały, z których „oczyszczana” jest tradycyjna sól kuchenna. Sól morska o obniżonej zawartości sodu Sante zawiera 30% mniej sodu niż sól tradycyjna. Jest źródłem potasu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi*. Sól Sante nie zawiera sztucznych antyzbrylaczy (E536) – funkcję antyzbrylającą pełni magnez. Dzięki niemu sól pozostaje sypka.
Przygotowanie:
Do garnka z bulionem wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie.
Marchewkę, pora, seler, pietruszkę i ziemniaki kroimy w kosteczkę.
Cebulę i czosnek obieramy ze skórki i opalamy nad palnikiem. Wrzucamy je do gotującego się bulionu wraz z pokrojoną marchewką, porem, selerem i pietruszką. Dorzucamy kaszę jęczmienną. Wszystko razem gotujemy przez około 15 minut.
Po tym czasie, dorzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wszystko razem gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec doprawiamy do smaku solą, lubczykiem i pieprzem.
Smacznego 🙂
Zdjęcia Marcin Firmanty Mężczyzna gotuje i…