Masz ochotę na coś pysznego? Znajdziesz tu sprawdzone przepisy na smakowite i zdrowe dania! Pożywne śniadanie, szybki deser, wykwintna kolacja, niskokaloryczna przekąska – pomożemy Ci przyrządzić każde wyjątkowe dania!

Przygotowanie: Suche składniki oraz połowę nerkowców i żurawiny mieszamy w misce. W dużym kubku łączymy mokre składniki, dokładnie mieszamy, następnie przelewamy do suchych i łączymy. Masę przekładamy do foremek do muffinów do 2/3 wysokości i posypujemy dodatkowo nerkowcami i żurawiną suszoną. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180oC z termoobiegiem.     

Przygotowanie: Na przygotowaną stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz olej. Następnie wlewamy szklankę gorącej, przegotowanej wody i wyrabiamy ciasto (jeśli ciasto jest za gorące, na początku polecam wymieszać je łyżką). Aby ciasto nam się nie kurczyło podczas wałkowania możemy zawinąć je w folię i odłożyć na 30 minut (nie jest to  jednak konieczne). Ciasto dzielimy […]

Przygotowanie:  Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę, dodajemy masło i siekamy razem z solą i jajkami. Całość szybko zagniatamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Ciasto na tartaletki cienko rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki, następnie nakłuwamy widelcem dziurki. Nasze tartaletki wkładamy do rozgrzanego do 160*C piekarnika i pieczemy przez ok. […]

  Przygotowanie masy: W dużym garnku gotujemy dużą ilość wody. Kiedy woda nam się zagotuje dodajemy mak i dalej gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. W czasie, kiedy mak się gotuje, żurawinę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na ok. 5 minut. Olej kokosowy rozpuszczamy w małym rondelku. Orzechy oraz migdały siekamy na drobne kawałki, a żurawinę odcedzamy i również […]

Przygotowanie: Kaszę jaglaną zalewamy wrzątkiem i na chwilę odstawiamy. Odcedzamy, płuczemy i wrzucamy do garnka z napojem roślinnym i 4 łyżkami wiórków kokosowych. Gotujemy do miękkości, aż kasza wchłonie cały płyn. Migdały prażymy na suchej patelni. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy razem z mlekiem kokosowym do ugotowanej kaszy. Blendujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki, żeby […]

Przygotowanie: Soczewicę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. W dużej misce mieszamy soczewicę, cebulę, pastę ze słonecznika Lovege i przyprawy. Całość blendujemy. Ciasto francuskie dzielimy na 2 pasy wzdłuż. Na środek każdego pasa wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta. Odwracamy do góry nogami i każdy rulon dzielimy […]

Przygotowanie: Banany w całości (najlepiej bez skórki) mrozimy w zamrażarce, przez minimum 3 godziny. Zamrożone banany, napój migdałowy Sante Organic, syrop z agawy i masło orzechowe umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy i przelewamy do miseczek. Przekładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut. Całość podajemy w pucharkach lub szklankach. Można dodać świeże owoce lub posypać lody czekoladą […]

Wegański chłodnik z awokado i ogórków, z napojem sojowym - Sante Organic

Przygotowanie: Obieramy ogórek, kroimy go wzdłuż na pół i wyjmujemy miąższ z pestkami. Wszystkie składniki (poza napojem sojowym Sante Organic) wkładamy do blendera lub thermomixa i miksujemy/blendujemy do czasu powstania gładkiego kremu. Pod koniec blendowania powoli dodajemy napój sojowy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika. Doprawiamy sporą ilością soli, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość chłodzimy w lodówce […]

Przygotowanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy. Napój owsiano-migdałowy Sante wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut, lub do momentu aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy […]

Przygotowanie: Truskawki miksujemy ze 150 ml napoju migdałowego. Przelewamy do 4 schłodzonych szklanek, do 1/3 wysokości. Mango obieramy, usuwamy pestkę i miksujemy miąższ ze 150 ml napoju migdałowego. Przelewamy po grzbiecie łyżki do szklanek przykrywając warstwę koktajlu truskawkowego. Nie mieszamy. Kiwi obieramy i miksujemy ze 150 ml napoju migdałowego Sante. Dosładzamy do smaku, jeśli to […]

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajko, mąkę, sól, sodę oraz napój ryżowy Sante. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie słupki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Na średnio rozgrzaną patelnię wylewamy olej i wykładamy po łyżce przygotowanego ciasta. Smażymy na złoty […]

Przygotowanie: 400 ml napoju sojowego Sante wlewamy do niewielkiego rondelka. Dodajemy cynamon, kardamon oraz gałkę muszkatołową. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 5-7 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy daktyle i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie miksujemy dokładnie. Daktylowe latte przelewamy do dwóch szklanek. Pozostałe 200 ml napoju sojowego spieniamy dowolną metodą. Spienionym napojem […]