Owsianka z pomarańczą, żurawiną i prażonymi migdałami

Lista składników

Przygotowanie:

  1. Żurawinę zalewamy gorącą wodą, aby lekko zmiękła, odsączamy.
  2. Napój owsiano-migdałowy Sante wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy płatki owsiane (z całości odkładamy 2 łyżki płatków) i szczyptę soli. Gotujemy 5 minut, lub do momentu aż owsianka zgęstnieje, a płatki zmiękną. Przykrywamy i odstawiamy.
  3. Na suchej patelni prażymy migdały i odłożone wcześniej płatki owsiane. Gdy całość się zarumieni, dodajemy miód i podgrzewamy jeszcze przez 1 minutę. Następnie przekładamy na kawałek pergaminu i odstawiamy na 2-3 minuty. Po tym czasie łamiemy na mniejsze kawałki.
  4. Pomarańczę obieramy i kroimy na plasterki.
  5. Owsiankę przekładamy do miseczek.  Na górze układamy plasterki pomarańczy, żurawinę oraz prażone migdały z płatkami w miodzie.
  6. Podajemy.

Porcji: 3
czas przygotowania: 20 minut
okazja: śniadanie
stopień trudności: łatwe