Mazurek na spodzie orzechowym z kremem jaglanym

Lista składników

Czas przygotowania: 2 godziny

Ilość porcji: jeden mazurek 30 cm/10cm

Składniki:

Spód:

  • 100 g płatków owsianych górskich Sante
  • 80 g masła orzechowego Sante
  • 40 g oleju kokosowego
  • 100 g orzechów laskowych Sante
  • szczypta soli himalajskiej Sante
  • 1 łyżka syropu z agawy

Masa:

  • 3 łyżki konfitury bez cukru
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Sante
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 szklanka napoju migdałowego Sante Organic
  • garść orzechów włoskich Sante
  • garść płatków migdałów Sante
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • maliny liofilizowane do posypania

Przygotowanie:

1. Orzechy rozdrabniamy. Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze do połączenia.

2. Prostokątną blaszkę do tarty wyklejamy przygotowaną masą i dociskamy.

3. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę.

4. Kaszę prażymy na patelni cały czas mieszając, przelewamy wodą, zalewamy napojem migdałowym Sante Organic i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i bez mieszania gotujemy do czasu wchłonięcia płynu.

5. Studzimy, dodajemy olej kokosowy, orzechy i syrop z agawy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

6. Spód smarujemy konfiturą, na to wykładamy przygotowany wcześniej krem jaglany.

7. Płatki migdałowe rumienimy na patelni. Posypujemy mazurek migdałami i liofilizowanymi malinami.

8. Mazurek przechowujemy w lodówce do podania.

Smacznego!