Wegański chłodnik z awokado i ogórków,
z napojem sojowym Sante Organic

Lista składników

  • Prywatne: Organic Sante napój sojowy z wapniem - 1 szklanka
  • Ciecierzyca Sante - 1 szklanka
  • Awokado - 2 szt, ardzo dojrzałe
  • Ogórek gruntowy - 4 szt
  • Sok z cytryny - 0,5 szt
  • Sok z limonki - 0,5 szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • Koperek - 1 szczypta
  • Sól - 1 szczypta
  • Pieprz - 1 szczypta

Przygotowanie:

Obieramy ogórek, kroimy go wzdłuż na pół i wyjmujemy miąższ z pestkami.
Wszystkie składniki (poza napojem sojowym Sante Organic) wkładamy do blendera lub thermomixa i miksujemy/blendujemy do czasu powstania gładkiego kremu. Pod koniec blendowania powoli dodajemy napój sojowy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika. Doprawiamy sporą ilością soli, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Posypujemy świeżym koperkiem. Chłodnik możemy podać z podsmażoną ciecierzycą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, ugotowaną ciecierzycę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej. Można również dodać np. garam masala, paprykę wędzoną oraz chilli.