Jakiego wypieku na pewno nie powinno zabraknąć w wieczór wigilijny? Ciasta marchewkowego z bakaliami! Anna Myśliwiec z Masz Kawałek zdradza nam swój przepis, którym oczarujecie swoich gości.
Przygotowanie:
- zetrzeć marchewkę na tarce o drobnych oczkach
- pokroić ananasa w drobną kostkę (może być z puszki)
- posiekać orzechy
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą
- odmierzyć pozostałe składniki
Ubić jajka żeby były puszyste, dodać cukier i dalej ubijać, następnie wciąż bijając cienkim strumieniem wlać olej.
Dodać marchewkę, orzechy, ananasa i wiórki i dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułą.
Następnie na 3 razy dodawać przesianą mąkę i mieszać łyżką lub szpatułką.
Wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, ranty można natłuścić. Blacha 24-26 cm.
Piec w piekarniku nastawionym na 160 stopni przez godzinę. Po godzinie sprawdzić patyczkiem, jeżeli nadal patyczek jest mokry piec do suchego patyczka.
Po dokładnym wystudzeniu przekroić na 2 lub 3 części.
polewę podzielić na 2 lub 3 części i przełożyć ciasto.
Polewa serkowa:
Utrzeć masło z cukrem na puszystą białą masę, dodać serek, sok z pomarańczy i skórkę. Skórkę warto wcześniej przesmażyć z cukrem.
W zależności od upodobań smakowych można manewrować ilością cukru i serka.
Ozdobić wg gustu.
Jest lepsze jeden dzień po przyrządzeniu, po tym jak na noc wstawi się je do lodówki i polewa z serka przegryzie się z ciachem.
Smacznego!
Zdjęcia Ania Myśliwiec, Masz Kawałek