Smaczna i zdrowa przekąska na różne okazje.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. 6 jajkom odcinamy górną część i wyciągamy ze środka żółtko. Wkładamy je do blendera, razem z 2 całymi jajkami. Blendujemy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do miski.
Do masy jajecznej dodajemy jogurt, twaróg półtłusty oraz pół łyżeczki słodkiej suszonej papryki i 1 łyżkę ostropestu plamistego mielonego. Wszystko razem porządnie mieszamy. Teraz dodajemy pokrojony drobno szczypiorek oraz, według własnego smaku, soli himalajskiej i pieprzu białego. Wszystko jeszcze raz porządnie mieszamy.
Gotowy mus przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim wydrążone wcześniej jajka. Każde jajko można udekorować na szczycie odrobiną świeżego szczypiorku.
Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…