Placki to świetny pomysł na pożywne śniadanie nie tylko dla najmłodszych członków rodziny…
Do dużej miski wbijamy dwa jajka oraz dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, cynamon oraz nasiona chia. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę.
W oddzielnej miseczce rozdrabiamy widelcem banana, serek waniliowy i twaróg półtłusty. Przygotowaną masę, wrzucamy do wcześniej zmiksowanych składników i ponownie wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron. Na rozgrzaną patelnię nakładamy partiami naszą masę, formujemy placuszki. Smażymy po obu stronach na rumiany kolor.
Gotowe placuszki wykładamy na talerz. Możemy udekorować je kleksem ze śmietany i posypać odrobiną nasion chia.
Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…