Czulent z ciecierzycą

Lista składników

  • Ciecierzyca - 250 g
  • Śliwki suszone - 80 g
  • MORELE SUSZONE - 50 g
  • Kasza jęczmienna pęczak - 150 g
  • Sól himalajska - 1 łyżeczka
  • policzki wołowe - 700 g
  • cebula - 2 szt.
  • czosnek - 4 ząbki
  • marchew - 2 szt.
  • seler naciowy - 150 g
  • suszone pomidory z zalewy - 70 g
  • olej z pomidorów suszonych - 2-3 łyżki
  • musztarda stołowa - 1 łyżka
  • chili suszone - 1/4 łyżeczki
  • curry - 2 łyżeczki
  • pieprz młotkowany z kolendrą - 1 łyżeczka
  • domowa przyprawa warzywna - 2 łyżeczki
  • papryka słodka w proszku - 1 łyżeczka
  • liście laurowe - 3 szt.
  • woda

Czulent to danie bogate w smaku, bo zawiera nie tylko mięso i kaszę, ale także warzywa i przeróżne aromatyczne przyprawy. Jest rozgrzewający i bardzo pożywny. Do tego dania doskonale nadaje się wołowina, ale może być także mięso drobiowe.

Zobacz przepis na blogu Smaczna Pyza.

Autor: Iza Kulińska, Smaczna Pyza