Owsiane crumble z truskawkami i rabarbarem

Lista składników

  • Cukier trzcinowy - 6 łyżek
  • MĄKA KUKURYDZIANA - 2 łyżki
  • Płatki owsiane - 1/2 szklanki
  • truskawki - 250 g
  • rabarbar - 250 g
  • skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • mąka orkiszowa z pełnego przemiału - 1/2 szklanki
  • masło w temperaturze pokojowej - 100 g
  • cynamon - 1 łyżka

Rabarbar i truskawki to duet doskonały. Jeśli dodacie do tego chrupiącą, pachnącą masłem i cynamonem posypkę, to kulinarny sukces, uwielbienie rodziny i przyjaciół macie w kieszeni. Zachowajcie jednak dla siebie fakt, że roboty przy tym tyle co nic, by nie zepsuć spektakularnego efektu 😉

Jak przygotować?
Truskawki i rabarbar umyć, pokroić w plasterki. Dodać cukier, skórkę z cytryny i mąkę kukurydzianą, wymieszać delikatnie łyżką i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Płatki i mąkę wsypać do miski, dodać masło, cukier i cynamon. Rozetrzeć składniki na kruszonkę i posypać nią owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C, na funkcji góra/dół/termoobieg i piec 30 minut.

Autor: Beata Lipow, Lawendowy Dom