Sałatka wiosenna z kaczką, sezamem i pomarańczami w sosie miodowo-musztardowym

Lista składników

  • Sezam - 1 łyżka
  • pierś z kaczki - 1 szt.
  • pomarańcza - 1 duża sztuka
  • mieszanka sałat - 1 opakowanie
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • miod - 2 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka

Wiosna w tym roku jest bardzo zmienna. Raz nam serwuje ciepłe dni, innym razem powiewa chłodem. Jednak, jest sposób na to, żeby cieszyć się nią codziennie. Wystarczy wprowadzić ją do naszej kuchni. Ja tym razem, postawiłem na sałatkę. Zdecydowałem się na użycie pysznej piersi z kaczki w połączeniu z pomarańczem i sezamem. Bardzo lubię, takie właśnie zestawienie. Pomarańcz podbija smak kaczuszki, a pyszny sos na miodzie i musztardzie, dodaje fajnej słodyczy całości. Nie jest to danie trudne w przygotowaniu. Wystarczy kilka minut i można się cieszyć wspaniałym smakiem. Spróbujcie koniecznie.

Przygotowanie:
Pierś z kaczki wyciągamy z lodówki na 15 minut przed smażeniem. Dokładnie nacinamy skórę, należy wykonać na niej nożem kratkę. Trzeba to robić sprawnie i delikatnie, żeby nie przeciąć mięsa, które znajduje się pod warstwą skóry/tłuszczyku.

Następnie nacieramy ją solą i pieprzem z obu stron. Kładziemy na nagrzaną patelnie, skórą do dołu. Nie potrzeba tłuszczu, wytopi się on ze skóry. Smażymy na tej stronie 7 minut. Następnie przekładamy na drugą stroną i smażymy kolejne 4 minuty. Po tym czasie, ściągamy pierś z patelni i odkładamy na deskę, musi chwilkę odpocząć. 5 minut powinno wystarczyć. Po tym czasie, kroimy pierś na plastry.

Na talerz wykładamy, umytą wcześniej, mieszankę sałat. Pomarańcza obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, którą następnie rozkładamy na naszej sałacie. Teraz wykładamy na górę, pokrojone wcześniej plastry piersi z kaczki.

Sos:
Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek i dodajemy kolejno miód i musztardę. Wszystko razem energicznie mieszamy. Na końcu dodajemy sok z cytryny i znowu mieszamy do połączenia się składników.

Gotowym sosem polewamy naszą sałatkę. Na koniec posypujemy wszystko sezamem.

Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i…