Fasolę umyć pod bieżącą wodą. Następnie zalać ją wrzątkiem i odstawić na noc. Następnego dnia, gotować fasolę aż do miękkości. Ugotowaną, ostudzić. Teraz wystarczy ziarna zblendować lub przepuścić przez maszynkę do mielenia.
Jabłka i gruszki umyć i obrać. Pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, tak samo należy postąpić z czosnkiem.
Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju z pestek winogron. Na patelnię wrzucić pokrojone jabłka, cebulę, czosnek i gruszki. Przykryć patelnię i dusić wszystko razem około 8 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy wszystko zmięknie, a owoce zaczną się rozpadać, możemy zdjąć z ognia i ostudzić. Następnie należy wszystko razem ładnie zblendować.
Do masy z fasoli, dodajemy zblendowane jabłka, gruszki, cebulę i czosnek. Następnie wsypujemy otręby owsiane, tymianek, majeranek, gałkę muszkatołową oraz wbijamy jajka. Zaczynamy ręcznie wyrabiać masę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polecam używać soli morskiej lub himalajskiej, jest zdrowsza.
Gotową masę przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą formy-keksówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut. Po upieczeniu, nie wyciągajcie pasztetu z formy, niech w niej całkowicie ostygnie. Jeśli wyciągniecie za wcześniej, pasztet może się rozpadać.
Smacznego 🙂
Autor: Marcin Firmanty, Mężczyzna gotuje i...