Orzechy namaczamy we wrzątku ok. 30 minut. Następnie odsączamy i szatkujemy na mniejsze kawałki. Komosę ryżową (quinoa) gotujemy w podwójnej ilości lekko osolonej wody ok. 20 minut, aż wchłonie całą wodę. Buraki gotujemy w łupinach minimum 40 minut.
Następnie obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę. Śliwki kroimy w plasterki. Tofu kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju na złocisty kolor. Pod koniec dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z gazu. Zioła prowansalskie, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i łyżki oleju mieszamy na jednolity sos. Ugotowaną i wystudzoną komosę delikatnie mieszamy z orzechami, śliwkami, tofu, pokrojonym burakiem i sosem. Ozdabiamy kiełkami rzodkiewki.
Autor: Monika Mrozowska, Źródło: Dzień Dobry TVN