Zima to idealny czas na kasze jaglaną na słodko z owocami. Sprawdzcie nasz przepis.
Kasza jaglana jest bardzo smaczna i zdrowa. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Według medycyny chińskiej, kasza jaglana wykazuje właściwości ocieplające. Wzmacnia osłabiony i wychłodzony organizm. Jest zasadotwórcza, przez co pomaga odkwaszać organizm i dlatego warto wprowadzić ją do codziennej diety. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, mogą ją bez obaw spożywać osoby chore na celiakie i alergie na gluten. Można ją wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną umieścić na sitku, opłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Umieścić w naczyniu i zalać podwójną objętością gorącej wody, dodać napój sojowy, ksylitol i gotować pod przykryciem przez około 18-20 minut. Zblendować mango i polać na wierzch. Jagody Goji oraz orzechy laskowe posiekać. Wymieszać z ciepłą kaszą, dodać cynamon oraz sezam i pozostawić na 2-3 minuty. Podawać ze szklaną zimnego napoju sojowego.