W misce (najlepiej w mikserze) wymieszaj ze sobą masło i cukier, aż staną się puszyste (ok. 2-3 minut). Dodaj jajko, masło orzechowe i naturalny aromat wanilii.
W innej misce zmieszaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj do mieszanki z masłem orzechowym i wymieszaj na jednolite, miękkie ciasto. Włóż je do foliowego woreczka i umieść w lodówce na ok. 1 godzinę. Z ochłodzonego ciasta uformuj w dłoniach równie kulki o średnicy ok 2,5 cm (możesz odmierzać łyżeczką od herbaty).
Kulki układaj w równych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniataj je z wierzchu delikatnie widelcem, by uformować płaskie ciasta, z odciśniętą kratkę (ślad wierzchu widelca).
Uwaga: Dodatkowe orzechy, migdały lub sezam można wgnieść w ciasto lub udekorować nimi ciasteczka – w zależności od naszej fantazji.
Piekarnik nagrzej do 180C i piecz ciasteczka ok 10 minut, aż staną się lekko rumiane.
Wesołych Świąt 🙂
Autor: Agnieszka Maciąg