Obrane jajka przecinamy wzdłuż na połówki. Delikatnie myjemy żółtka, aby nie uszkodzić „koszulek” z białek. Żółtka, biały ser, makrelę, czosnek i majonez ucieramy na pastę z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Pastę obficie nakładamy na połówki białek. Faszerowane jajka układamy na półmisku wyłożonym rzeżuchą. Każde dekorujemy kleksem majonezu i posypujemy prażonym sezamem. Smacznego 🙂
Faszerowane jajka z prażonym sezamem i rzeżuchą
Lista składników
- Sezam - 3 łyżki
- Sól Morska Jodowana - do smaku
- jajka z wolnego wybiegu, ugotowanych na twardo - 6 szt.
- biały ser twarogowy (półtłusty lub tłusty) - 250 g
- wędzona makrela bez skóry i ości - 1 szt.
- majonez lub naturalny jogurt - 3 łyżki
- Sok z cytryny - do smaku
- czosnek - 1 ząbek wyciśnięty przez praskę
- świeżo mielony czarny pieprz - do smaku
- rzeżucha - garść
- Dodatkowy majonez - do ozdoby jajek
