Ser mielimy w maszynce trzy razy.
Laskę wanilii przekrajamy ostrym nożem wzdłuż i dokładnie wyskrobujemy ziarenka.
Żółtka ucieramy z cukrem na kogel – mogel.
Masło ucieramy na puch, a następnie nie przerywając ucierania dodajemy kogel- mogel oraz ziarenka wanilii. W międzyczasie ciągle ucierajmy małymi porcjami ser i dodajemy go do całości, razem z rumem i bakaliami. Całość dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na lekko wilgotną, lnianą lub bawełnianą szmatkę i zawijamy. Układamy ją na sicie i obciążamy (np. talerzykiem), by odsączyć nadmiar płynów. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Musimy pozbyć się z twarogu serwatki, ponieważ zbyt wilgotna pascha będzie się rozpadała na kawałki. Odsączoną paschę wykładamy na talerz i dekorujemy kandyzowanymi owocami w syropie lub syropem z żurawiny oraz prażonymi płatkami migdałów. Wesołych Świąt 🙂
Autor: Agnieszka Maciąg