Falafel

Lista składników

Falafel

Aby przygotować falafel…
… namoczyć 500 g ciecierzycy na noc.
Następnego dnia odsączyć, zostawiając ok. 5 łyżek wody, w której się moczyła.
W blenderze zmiksować:
ciecierzycę i 2 niewielkie cebule z dodatkiem wody, która została z moczenia.
Dodać utłuczone na papkę, najlepiej w moździerzu:
3 ząbki czosnku
1 łyżeczkę soli
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kminku
3-4 ziarna pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Masę dokładnie wymieszać i uformować niewielkie kotleciki. Obtaczać je w ziarnach sezamu.
Na patelni rozgrzać olej (tak na półtora palca, moim zdaniem nie trzeba smażyć w głębokim tłuszczu) i smażyć kotleciki z obu stron na złoto.

Autor: Beata Lipov, Lawendowy Dom