Bigos jarzynowy z Kuskusem

Lista składników

  • Kasza KusKus - 3/4 szklanki
  • Sól Morska Jodowana - do smaku
  • bulion - 2 szklanki
  • marchewka - 1 szt.
  • brokuł - 1 szt.
  • papryka czerwona - 1 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • ogórki kiszone - 2 szt.
  • brukselki - 300 g
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2-3 szt.
  • jałowiec - 3-4 ziarenka
  • lubczyk - do smaku
  • cząber - do smaku
  • pieprz - do smaku
Bigos jarzynowy z Kuskusem

Kuskus zalać szklanką ciepłego bulionu, przykryć, odstawić na 10 min, aż spęcznieje. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, brokuł podzielić na różyczki, paprykę, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Do garnka wlać szklankę bulionu, dodać marchewkę, cebulę, paprykę, brukselkę, liść laurowy i jałowiec. Doprawić lubczykiem, cząbrem, solą i pieprzem. Dusić ok. 15 min, po czym dodać brokuły, ogórki, koncentrat pomidorowy, dusić kolejne 10 min i dodać kuskus.

Taki bigos z powodzeniem można serwować na rodzinnym grillu.
Smacznego!