Jęczmień – zbożowy hit!
Ogranicza wzrost stężenia glukozy we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy, zmniejsza apetyt, wpływa na wzrost liczby bakterii jelitowych. Poprawia metabolizm i pobudza wzrost dobrych bakterii jelitowych. Jęczmień jest hitem wśród zbóż!
Jęczmień obniża poziom cukru
Jedną z najważniejszych właściwości jęczmienia jest zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, co zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Potwierdzają to badania naukowe przeprowadzone m.in. w Uniwersytecie w Lund w Szwecji. Sekret tkwi w mieszance włókien pokarmowych obecnych w jęczmieniu. To właśnie ona powoduje, że przyjmowanie posiłków jęczmiennych wpływa na obniżenie poziomu cukru, a ponadto poprawia metabolizm i zmniejsza apetyt, co pomaga w kontroli masy ciała. Właściwości te sprawiają, że jęczmień odgrywa ważną rolę w przeciwdziałaniu cukrzycy oraz chorobom sercowo-naczyniowym. Potwierdza to Anne Nilsson, profesor nadzwyczajny w instytucie badawczym Food for Health Science Centre, zaangażowana w badania nad jęczmieniem: „Zaskakujące i zarazem obiecujące jest to, że, wybierając odpowiednią mieszankę błonnika, w krótkim czasie można uzyskać niezwykłe korzyści zdrowotne”. Poziom metabolizmu osób, które spożywały tylko przez trzy dni chleb ziarnisty zawierający znaczą ilość jęczmienia, poprawił się. Ponadto u osób tych obniżył się poziom cukru we krwi oraz poziom insuliny przy jednoczesnym uzyskaniu większej wrażliwości na insulinę, osoby te sygnalizowały również zmniejszony apetyt. Jak wynika z badań profesor Anne Nilsson, u osób poddanych eksperymentowi odnotowano wzrost hormonów jelitowych, odpowiedzialnych za metabolizm i apetyt. To dobra wiadomość zarówno dla osób dbających o profilaktykę cukrzycy i chorób serca, jak również chorujących lub będących w grupie ryzyka. To także świetna wiadomość dla osób zmagających się z nadwagą lub zmuszonych do systematycznej kontroli masy ciała.
Jęczmień a bakterie jelitowe
Naukowcy z Uniwersytetu w Göteborgu odkryli, że błonnik z jęczmienia powoduje wzrost bakterii jelitowych Prevotella copri. Ich działanie ma wpływ na poziom cukru we krwi, ponadto im więcej bakterii Prevotella copri, tym mniej w przewodzie pokarmowych bakterii uważanych za niezdrowe. Warto też dodać, że opisane wyżej efekty działania jęczmienia były lepsze u osób, których flora bakteryjna była bardziej prawidłowa. Zatem – im więcej jemy jęczmienia, tym lepszą florę bakteryjną ma nasz organizm, a im lepszą florę bakteryjną ma organizm, bardziej efektywne staje się spożywanie jęczmienia.
Jęczmień – dla cukrzyków
Dla osób cierpiących na cukrzycę typu 2 korzystne jest śniadanie zawierające jęczmień. Według badań przeprowadzonych przez Agricultural Research Service w Laboratorium Diet and Human Performance w Beltsville, jęczmień skutecznie zmniejsza poziom cukru i reakcję na insulinę. U osób biorących udział w eksperymencie poziom glukozy po obu posiłkach testowych z owsem i jęczmieniem zmniejszył się (29-36% w przypadku owsa, a 59-65% w przypadku jęczmienia, natomiast poziom insuliny po posiłkach testowych zmniejszył się w przypadku jęczmienia o 44-56%). Co ciekawe, badania pokazały, że nie miało znaczenia, w jakiej postaci podawano jęczmień i owies (ziarno, mąka czy płatki). To także dobra informacja, bo oznacza, że możemy jeść wszystko, co zawiera jęczmień: płatki, babeczki czy ciasteczka!
Jęczmień a choroby serca
Jęczmień zawiera błonnik rozpuszczalny (w tym najcenniejsze beta-glukany) oraz witaminę PP (niacynę/B3). Jak przekonuje Robert E. Kowalski, autor bestsellerowej książki 8 tygodniowa dieta antycholesterolowa, właśnie te dwa składniki odgrywają najważniejszą rolę w obniżaniu złego cholesterolu we krwi poprzez dietę. Dlatego włączenie do diety produktów jęczmiennych może mieć wpływ na obniżenie cholesterolu we krwi, a więc przeciwdziałać miażdżycy, zawałowi i innym chorobom serca.
Jęczmień a medycyna chińska i ludowa
Według medycyny chińskiej, a dokładnie teorii pięciu przemian (mówi ona o tym, że pięć elementów: drzewo – ogień – ziemia – metal – woda, oddziałuje na siebie w świecie i w życiu wszystkich istot żywych), jęczmień jest zaliczany do elementu metalu. Uważa się, że jest zbożem lekko nawilżającym – korzystne działanie dotyczy nawilżania płuc, jelita grubego, pęcherza moczowego i nerek. Chińczycy uważają, że dzięki temu wykazuje korzystne działanie w przypadku astmy, zaparć, kamicy moczowej oraz zmian nowotworowych w tych organach. Warto dodać, że jęczmień był tradycyjnym pokarmem w starożytnym świecie. Zaś w kulturze słowiańskiej żywe było przekonanie, że osoby osłabione powinny na wzmocnienie pić wywar z jęczmienia.
Jedzmy jęczmień!
Wskaźniki otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób serca znacznie wzrosły w ciągu ostatnich kilku lat. Naukowcy mają nadzieję, że większa wiedza o działaniu poszczególnych rodzajów błonnika na organizm człowieka, wpłynie pozytywnie na zmianę nawyków żywieniowych. Zarówno osoby cierpiące na cukrzycę, otyłość, choroby układu krążenia, jak i osoby zdrowe, pragnące w naturalny sposób wesprzeć swój organizm oraz zadbać o linię, a przy tym jeść smacznie, powinny włączyć do diety produkty zawierające jęczmień.
Do codziennego menu warto dodać kasze jęczmienne jako składnik zup czy sałatek oraz zamiennik ryżu i ziemniaków, pieczywo jęczmienne, a w przerwach chrupać babeczki czy ciasteczka zawierające jęczmień. Uwaga – są pyszne.
Źródła:
• Barley helps improve blood sugar levels, reduce appetite, https://www.sciencedaily.com
(pobrano dn. 08.03.2016)
• Behall KM, Scholfield DJ, Hallfrisch J., Porównanie wpływu spożywania jęczmienia i owsa na reakcję na poziom hormonów i glukozy u kobiet z nadwagą, J Am Coll Nutr. 2005 czerwiec; 24(3):182-8.
• Robert E. Kowalski, 8 tygodniowa dieta antycholesterolowa, Warszawa 1989.