Sante Smart Team to jedyne na rynku chrupki śniadaniowe dla dzieci, stworzone w 100% bez sztucznych dodatków. Zawierają ekstrakt z aceroli zamiast sztucznych witamin. Acerola to owoc będący najlepszym naturalnym źródłem witaminy C o wysokiej przyswajalności. Witamina C jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego u dzieci. Firma Sante, tworząc Smart Team, uwzględniła specjalne potrzeby dzieci i ich wysokie zapotrzebowanie na witaminę C.
Acerola – rekordowa ilość witaminy C
Acerola to roślina występująca na Karaibach, w Ameryce Środkowej i w Amazonii, jak również w podzwrotnikowych obszarach Azji i Ameryki Południowej. Nazywana jest czasem „wiśnią z Barbados” lub „wiśnią zachodnich Indian”. Ma drobne pestkowe owoce, które zawierają rekordową ilość witaminy C. Jeden owoc aceroli o wadze 4,5 g ma w sobie tyle witaminy C, co kilogram cytryn. Acerola jest najważniejszym naturalnym źródłem tej witaminy!
Wysoka przyswajalność witaminy C z aceroli
Badania naukowe potwierdzają, że witamina C z aceroli jest dużo lepiej przyswajalna przez organizm człowieka niż syntetyczna witamina C (Assis, 2008, s.93). Jak to możliwe? Przyswajalność witamin zależy od ich nośnika: w przypadku roślin są to sole mineralne, w przypadku witamin sztucznych nośnik ma zwykle formę krystaliczną, która utrudnia ich wchłanianie. Smart Team z witaminą C z aceroli w odróżnieniu od produktów śniadaniowych konkurencji, wzbogacanych witaminami syntetycznymi, dostarczają wyłącznie naturalnej witaminy C. Nie zostały wzbogacone żadnymi syntetycznymi witaminami.
Witamina C z aceroli – moc korzyści dla zdrowia
Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, co jest szczególnie istotne dla dzieci, często łapiących infekcje od rówieśników. Wspomaga także funkcjonowanie układu nerwowego oraz utrzymanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Odgrywa także kluczową rolę w biosyntezie kolagenu, jest potrzebna do regeneracji tkanek, jak również do tworzenia kości, mięśni i szkliwa zębowego (Assis, 2008, s. 97). Z tych powodów acerola jako najlepsze źródło dobrze przyswajalnej witaminy C znalazła się w chrupkach Smart Tenns Sante.
Witamina C z aceroli – silny antyoksydant
Stres oksydacyjny, wywoływany przez wolne rodniki, jest odpowiedzialny za ok. 100 chorób, (w tym: za powstawanie nowotworów). Antyoksydanty czyli przeciwutleniacze, takie jak witamina C, skutecznie pomagają go eliminować. Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty, które neutralizują wolne rodniki, zmniejsza ryzyka zapadalności na raka i choroby sercowo-naczyniowe, co potwierdza WHO (Światowej Organizacji Zdrowia). Acerola wykazuje bardzo silne działanie antyoksydacyjne, co potwierdzają eksperymenty naukowe (Blessy Sagar, 2012, s. 2176). Wyniki potwierdzają, że acerola to owoc o aktywności antyoksydacyjnej, mający dużą wartość jako składnik żywności funkcjonalnej (Blessy Sagar, 2012, s. 2178).
Acerola – inne korzystne właściwości
Acerola jest także bogata w pektyny, enzymy pektolityczne, flawonoidy, kwasy fenolowe, karotenoidy, błonnik, witaminy z grupy B (tiaminę, ryboflawinę, niacynę) oraz białka i sole mineralne. Wykazuje również właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, ochraniające wątrobę oraz przeciwdziałające hiperglikemii, czyli zbyt wysokiemu poziomowi cukru po posiłku (Liu, 2014, s. 2630). Wszystkie te właściwości aceroli są istotne w żywieniu dzieci, które ze względu na intensywny wzrost, powinny otrzymywać pokarmy o wysokiej wartości odżywczej. Smart Team Sante to produkt, który spełnia wysokie wymagania rodziców, dbających o zdrowie i dobre samopoczucie swych dzieci.
Literatura:
- Assis de, F. Pedro Fernandes, A. Martins, O. Martins, O. de Faria Oliveira, Acerola: importance, culture conditions, production and biochemical aspects, “Fruits” 2008, vol. 63 (2), s. 93-101.
- Blessy Sagar, C. Kavitha, Aparna Kuna, Antioxidant Properties of Acerola (Malpighia Emarginata Dc.) and Acerola squash, “International Journal of Science and Research” 2012, s. 2319-7064.
- Jie-Qing Liu, Yuan-Yuan Deng, Ting-Zhao Li, Qiang Han, Yan Li, Ming-Hua Qiu, Three New Tetranorditerpenes from Aerial Parts of Acerola Cherry (Malpighia emarginata), “Molecules” 2014, nr 19, s. 2629-2636.
- Zabójcze witaminy, podstępna aspiryna i życiodajny cholesterol, czyli inne oblicze znanych substancji – rozmowa z prof. Jackiem Lelukiem z Uniwersytetu Zielonogórskiego, http://biotechnologia.pl/biotechnologia/aktualnosci/zabojcze-witaminy-podstepna-aspiryna-i-zyciodajny-cholesterol-czyli-inneoblicze-znanych-substancji-rozmowa-z-prof-jackiem-lelukiem-z-uniwersytetu-zielonogorskiego,13233 (23.03.2016)