Wygląda i smakuje jak cukier, a ma 40% mniej kalorii niż cukier. Ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez użycia insuliny – to znakomity naturalny słodzik dla osób chorych na cukrzycę i insulinooporność. Jest słodki, a zapobiega próchnicy i poprawia mineralizację szkliwa. Jest także prebiotykiem i wspiera mikroflorę jelit, niezbędną dla dobrego trawienia i wysokiej odporności. Ksylitol to niskokaloryczny substytut zwykłego cukru i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego słodzenia.
Co to jest ksylitol?
Ksylitol to niskokaloryczny, naturalny środek słodzący otrzymywany z kory brzozy. Czasem jest nazywany cukrem brzozowym, ale taka nazwa wprowadza w błąd, ponieważ ksylitol pod względem chemicznym nie jest cukrem, lecz alkoholem cukrowy. Oznacza to, że jest inaczej metabolizowany niż cukier, co czyni go produktem odpowiednim dla cukrzyków. Wyglądem przypomina zwykły cukier – to biały, krystaliczny proszek, bez zapachu. Jest tak samo słodki w smaku jak cukier, lecz ma o 40% mniej kalorii! Ksylitol najczęściej jest pozyskiwany z kory brzozy, ale w naturze występuje również w wielu owocach i warzywach: śliwkach, truskawkach, malinach czy kalafiorze, oraz w grzybach.
Ksylitol – profilaktyka cukrzycy i szczupła sylwetka
Ksylitol to niskokaloryczny zamiennik zwykłego cukru, odpowiedni zwłaszcza dla osób chorujących na cukrzycę i insulinooporność. Jest polecany diabetykom nie tylko dlatego, że ma o 40% mniej kalorii niż zwykły cukier oraz niski indeks glikemiczny (9). To znakomity środek słodzący dla cukrzyków, ponieważ jest metabolizowany bez udziału insuliny (bezpośrednio w wątrobie lub pośrednio w jelicie grubym poprzez fermentację bakteryjną). Spożycie ksylitolu prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi niż spożycie cukru, i w konsekwencji nie wywołuje zatem nagłego wyrzutu insuliny. Jest to szczególnie istotne dla osób mających problemy cukrzycowe oraz dla będących na diecie. Ksylitol jest również prebiotykiem, co oznacza, że wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej.
Ksylitol w profilaktyce próchnicy
Badania naukowe potwierdziły, że ksylitol zapobiega próchnicy. Nie jest przekształcany przez bakterie bytujące w jamie ustnej do kwasów szkodliwie działających na zęby, ponieważ nie ulega fermentacji w jamie ustnej. Wykazano, że przywraca równowagę zasadowo-kwasową ustach i przeciwdziała rozwojowi bakterii Streptococcus mutans, odpowiadających za rozwój próchnicy. Ksylitol przeciwdziała także powstawaniu płytki nazębnej i poprawia mineralizację szkliwa. Stosowanie ksylitolu przez matki obniża również ryzyko pojawienia się próchnicy u dzieci w wieku 19-31 miesięcy, ponieważ do zakażenia bakterią Streptococcus mutans u dzieci dochodzi głównie poprzez kontakt z matką. Ksylitol zapobiega również suchości błony śluzowej jamy ustnej (tzw. kserostomii), ponieważ stymuluje produkcję śliny.
Jak stosować ksylitol?
Ksylitol można używać do słodzenia kawy i herbaty, tak jak zwykły cukier. Można nim także słodzić desery oraz stosować go do ciast (z wyjątkiem ciasta drożdżowego, ponieważ drożdże na nim nie wyrastają). Jest idealny do przetworów owocowych, bo w przeciwieństwie do innych substancji słodzących jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie traci naturalnych właściwości. Możemy więc rozkoszować się słodkimi dżemami i konfiturami, zachowując niski poziom glukozy we krwi. Ksylitol Sante to produkt należący do serii Skarby Ziemi, w skład której wchodzą produkty z całego świata, szczególnie doceniane za prozdrowotne właściwości.
Literatura:
M. Grembecka, Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2015, nr 3, s. 340-343.