Niełuskane nasiona konopi siewnej mają doskonałą wartość odżywczą. Dostarczają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9 niż orzechy i len, i to w idealnej proporcji. Zawierają najwięcej pełnowartościowego, świetnie przyswajalnego i hipoalergicznego białka ze wszystkich roślin na świecie. Mogą z powodzeniem zastąpić białko zwierzęce w diecie. Są źródłem witaminy E, która chroni przed wolnymi rodnikami. Już 3 łyżki nasion konopi siewnej Sante pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na magnez. Niełuskane nasiona konopi siewnej to super składnik diety!
Co to jest konopia siewna?
Konopia siewna (Cannabis Sativa) pochodzi z Azji Środkowej. Jest znana z dobroczynnych właściwości od ponad 3000 lat. Niełuskane nasiona konopi siewnej są zaliczane do tzw. super-żywności ze względu na bogactwo składników odżywczych. W zestawieniu z łuskanymi nasionami zawierają zdecydowanie więcej składników odżywczych. Dostarczają białka, zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9, błonnika oraz witamin – w tym witaminy E i składników mineralnych. To także doskonałe uzupełnienie diety sportowców, wegeterian i wegan, a także osób mających alergię na orzechy.
Konopia siewna – zdrowe kwasy tłuszczowe
Nasiona konopi siewnej są doceniane przede wszystkim za wyjątkowo wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.Wyróżnia je także idealna proporcja 3:1 pomiędzy kwasami omega-6 (kwasem linolowym) i omega-3 (kwasem linolenowym). Nienasycone kwasy tłuszczowe mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Działają przeciwzapalnie, zmniejszają ryzyko zawału serca, obniżają poziom cholesterolu we krwi, obniżają ciśnienie krwi. Znakomicie poprawiają wygląd skóry, wspierają też leczenie chorób skórnych, takich jak egzema, łuszczyca, pękające pięty. Dzięki diecie bogatej w nienasycone kwasy tłuszczowe poprawia się sprawność umysłowa. Nasiona konopi siewnej zawierają również kwas gamma-linolenowy, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie i wzrost komórek, nerwów, mięśni i organów w całym organizmie. Przyczynia się również do łagodzenia objawów menstruacji i menopauzy. W badaniach opublikowanych w piśmie „Arthritis and Rheumatism” udowodniono, że spożywanie kwasu gamma-linolenowego zawartego w nasionach konopi siewnej zmniejsza objawy zapalenia stawów o 25%. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w nasionach konopi siewnej jest wyższa niż w jakiejkolwiek innej roślinie na świecie. Zawierają one więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych niż siemię lniane czy orzechy!
Konopia siewna – białko, błonnik, witaminy i minerały
Nasiona konopi siewnej są także źródłem pełnowartościowego białka. W 100 g nasion konopi jest aż 25 g białka. Zawierają wszystkie znane aminokwasy, w tym wszystkie tzw. aminokwasy niezbędne czyli egzogenne. Organizm nie jest w stanie ich wyprodukować, muszą zostać dostarczone z pożywieniem. Konopia indyjska to jedna z bardzo niewielu roślin, które zawierają aminokwasy egzogenne. Białko pochodzące z nasion konopi odznacza się bardzo dobrą przyswajalnością – dużo lepszą niż orzechy i rośliny strączkowe, co potwierdziły badania opublikowane w 2010 roku w czasopiśmie „Journal of Agricultural and Food Chemistry”. Co więcej, nie powoduje wzdęć ani gazów. Wśród białek, których dostarczają nasiona konopi siewnej, jest aż 65% edystyny. To tzw. białko kompletne, globulina wchodząca w skład osocza krwi. Powyższe badania potwierdziły również, że wzmacnia one układ immunologiczny, chronią przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi i grzybiczymi oraz pomagają neutralizować toksyny. Wśród aminokwasów, które zawierają nasiona konopi siewnej, jest także arginina. Pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych, dzięki czemu krew przepływa swobodniej, zmniejsza też ryzyko powstawania płytek miażdżycowych i zakrzepów, co jest istotne zwłaszcza dla osób, które przeszły zawał serca.
Niełuskane nasiona konopi siewnej są bogatym źródłem błonnika pokarmowego. W 100 gramach produktu występuję aż 28 gram błonnika! To zarówno błonniki nierozpuszczalny, jak i rozpuszczalny. Błonnik jest niezbędny dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Błonnik rozpuszczalny tworzy w żołądku lepki żel, mający ochronne działanie dla przewodu pokarmowego. Zapewnia na dłużej uczucie sytości, co zapobiega podjadaniu między posiłkami. Błonnik nierozpuszczalny jest nazywany czasami „szczotką fizjologiczną”, bo niczym szczotka wymiata z przewodu pokarmowego toksyny, konserwanty, uboczne produkty przemiany materii i niestrawione resztki pokarmów. Ale uwaga! Tak duże ilości błonnika zawierają tylko niełuskane nasiona konopi siewnej!
Nasiona konopi siewnej są także źródłem witaminy E, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniem komórek, wywoływanym przez działanie wolnych rodników. Nasiona konopi siewnej są też bogatym źródłem magnezu, fosforu, cynku i żelaza, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – 3 łyżki nasion konopi siewnej Sante pokrywa aż 50% dziennego zapotrzebowania na magnez, który zapobiega zmęczeniu, znużeniu i skurczom mięśni.
Konopia siewna to nie marihuana!
Konopia siewna to nie to samo co konopia indyjska, zwana marihuaną. Badania naukowców z Kolegium Nauk Biologicznych i Kolegium Żywności, Rolnictwa i Zasobów Naturalnych Uniwersytetu Minnesoty w sposób niepodważalny udowodniły, że konopia siewna i konopia indyjska to dwie różne rośliny, które mają inny kod genetyczny. Nasiona konopi siewnej (Cannabis Sativa) nie zawierają THC (Tetrahydrokannabinol), czyli aktywnego składnika konopi indyjskiej (Cannabis Indica), mającego działanie psychoaktywne. Spożywanie nasion konopi siewnej jest całkowicie bezpieczne i legalne, nie powoduje uzależnień ani stanów psychotycznych. Nie są też znane działania uboczne nasion konopi siewnych. Pora więc docenić nasiona tej super-rośliny i włączyć je do codziennej diety!
Urozmaicone i smaczne menu
Nasiona konopi mają delikatny, orzechowy smak. Najlepiej smakują uprażone na suchej patelni, a następnie świeżo zmielone. Mieląc samodzielnie ziarna konopi tuż przed spożyciem, zawsze masz pewność, że zachowują wysokie właściwości odżywcze. Zmielone nasiona konopi możesz dodać do jogurtu, owsianki i musli. Możesz je także zblendować wraz jogurtem i ulubionymi owocami, aby stworzyć pyszny koktajl. Zmielone nasiona konopi to także znakomita posypka do deserów, sałatek, kasz i makaronów. Urozmaicą smak i podwyższą wartość odżywczą domowych wypieków: ciast, ciastek i chleba. Niełuskane nasiona konopi siewnej to smakowity i pełnowartościowy składnik prawidłowej diety!
Literatura
D. Rodriguez-Leyva, G.N. Pierce, The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed, “Nutrition & Metabolism” 2010, s. 7-32.
http://nutritionandmetabolism.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-7075-7-32 (20.06.2016)
1) J. Axe, Hemp Seed Benefits and Nutrition Profile, https://draxe.com/7-hemp-seed-benefits-nutrition-profile/ (20.06.2016).
2) Croxford J., T. Yamamura T., “Cannabinoids and the immune system: potential for the treatment of inflammatory diseases?”, J Neuroimmunol. 2005 Sep; 166 (1-2):3-18.
3) M. Johnson, C. Bradford, Omega-3, Omega-6 and Omega-9 Fatty Acids: Implications for Cardiovascular and Other Diseases, źródło: http://www.omicsonline.org/open-access/omega-omega-and-omega-fatty-acids-implications-for-cardiovascular-and-other-diseases-2153-0637.1000123.php?aid=35367
4) L. Frassetto, M. Schloetter, M. Mietus-Synder, Metabolic and physiologic improvements from consuming a paleolithic, hunter-gatherer type diet, “European Journal of Clinical Nutrition” (2009) 63, s. 947–955.
5) K. Marciniak-Łukasik, Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, „Żywność – Nauka – Technologia – Jakość” 2011, nr 6 (79), s. 24-35.
6) Ewa Materac, Zbigniew Marczyński, Kazimiera Henryka Bodek, Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, „Bromatologia i chemia toksykologiczna” 2013, nr 2, s. 225-233.