Produkty proteinowe – czy są zdrowe?

Produkty proteinowe – czy są zdrowe

Produkty proteinowe to inaczej produkty wysokobiałkowe. Białko, oprócz węglowodanów i cukrów, jest jednym z trzech makroskładników. Odgrywa rolę podstawowego budulca w organizmie i odpowiada m.in. za budowanie masy mięśniowej. Bierze też udział w wielu procesach metabolicznych i biochemicznych w organizmie. Dlatego warto zadbać o odpowiedni poziom protein, zwłaszcza jeśli zależy Ci na utrzymaniu zdrowej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną.  Czym jest białko? Jakie jest zapotrzebowanie na białko? Jakie są najlepsze źródła białka? Czy dieta białkowa jest zdrowa? Dowiesz się z tego artykułu.

Białko – co to jest?

Białko, inaczej: proteiny to związek organiczny składający się z aminokwasów. Stanowi trzon funkcji budulcowej dla organizmu, odpowiadając za tkankę łączną i mięśniową, a także za dobrą kondycję włosów, paznokci i zębów. Niedobór białka oznacza dla organizmu spadek odporności, apatię, bóle mięśni, wypadanie włosów i łamliwe paznokcie. Brak białka jest szczególnie odczuwany w przypadku sportowców i osób aktywnych fizycznie, ponieważ utrudnia regenerację po treningu. Proteiny są również odpowiedzialne za gospodarkę hormonalną, przemianę materii oraz przekazywanie impulsów nerwowych. Co to wszystko dla nas oznacza? Białko daje siłę i energię dla organizmu oraz zapewnia jego sprawne funkcjonowanie w codziennym życiu.

 

Zapotrzebowanie na białko

Przyjmuje się, że zapotrzebowanie na białko w diecie wynosi 0,8-1 g na każdy kilogram masy ciała, ale tak naprawdę jest zależne od wielu czynników, takich jak: wiek, kondycja, aktywność sportowa. W przypadku osób bardzo aktywnych sportowo, kobiet w ciąży i dzieci poziom białka powinien być odpowiednio wyższy. To samo dotyczy osób po urazach kostnych i mięśniowych, ponieważ proteiny wpływają na regenerację organizmu. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w następujacych przypadkach:

  • osoby starsze – 1,2 g/kg
  • karmienie piersią – 1,3 g/kg
  • ciąża – 1,5 g/kg
  • niemowlęta i małe dzieci – 1,2-1,5 g/kg
  • dzieci i nastolatki do ok. 15 roku życia – 1,5-2 g/kg
  • dorośli podczas redukcji masy ciała – 1,7-1,9 g/kg
  • sportowcy i osoby uprawiające aktywny tryb życia – 1,5-2 g/kg.

 

Dieta białkowa – efekty

Białko można znaleźć w wielu produktach spożywczych, natomiast ważna jest jego ilość w porównaniu z innym makroskładnikami, czyli tłuszczem i węglowodanami. Białko jako jedyne z tej trójki nie odkłada się w organizmie i jest na bieżąco wydalane. Natomiast, co jest dobrą wiadomością dla osób chcących zrzucić nadwagę, proteiny są odpowiedzialne za spalanie tłuszczu, czyli ich wysoka podaż w diecie sprzyja nie tylko budowaniu masy mięśniowej, ale także redukcji masy ciała. W związku z tym dieta białkowa, inaczej zwana dietą proteinową, efektywnie wspiera organizm podczas treningu na masę i treningu na redukcję. Odmianą diety białkowej, jest dieta Duncana – czyli dieta wysokobiałkowa. Niestety pomimo wielu zwolenników, ma ona wiele minusów (m.in. drażliwość i zmęczenie, zaburzona praca wątroby i nerek, wysokie ciśnienie tętnicze, niedobory witamin i minerałów, zaparcia, problemy skórne). Dlatego białko w dobrze zbilansowanej diecie nie powinno przekraczać 10-25% budżetu kalorycznego.

 

Dieta proteinowa – lista produktów

Produkty bogate w białko to przede wszystkim:

  • mięso
  • jaja
  • mleko i produkty mleczne
  • rośliny strączkowe
  • orzechy i zboża
  • gotowe produkty proteinowe
  • odżywki białkowe (suplementy białkowe)

Są to produkty wysokobiałkowe, z których można skomponować zdrowe posiłki na co dzień. Co jednak z osobami, których zapotrzebowanie na białko jest wysokie, a tryb życia nie pozwala na odpowiednie bilansowanie protein w diecie? Wśród takich osób znajdują się między innymi:

  • osoby bardzo aktywne zawodowo
  • osoby aktywne sportowo
  • matki karmiące piersią
  • osoby na diecie wegetariańskiej.

Wskazane jest, aby te osoby wspomagały się produktami proteinowymi, które zostały specjalnie zaprojektowane, aby szybko i skutecznie zwiększyć podaż białka w diecie. Są to smaczne wysokobiałkowe produkty, takie jak shaki, masło orzechowe lub granola proteinowa, które z powodzeniem stanowią przekąski lub pełnowartościowe zamienniki dań, np. podwieczorku czy drugiego śniadania. Na szczególną uwagę zasługują:

Proteiny – czy są zdrowe?

Białko jest niezbędnym elementem każdej diety, ponieważ daje nam niezbędną energię życiową, jest energią i siłą budulcową dla organizmu. Natomiast – jak wszystko nadmiarze – może zaszkodzić. Układając dietę proteinową, koniecznie należy ustalić prawidłową proporcję pomiędzy białkiem, węglowodanami i tłuszczami. Najważniejszy jest bilans i wzajemna korelacja tych składowych, dlatego najlepiej, jeśli dietę białkową dopasuje dla nas dietetyk, uwzględniając nasze indywidualne potrzeby. Czy natomiast włączenie do diety produktów proteinowych, takich jak Granola Proteinowa czy batony proteinowe wymaga konsultacji z dietetykiem? Raczej nie, oczywiście pod warunkiem, że nie zamierzacie konsumować całego kartonu produktów proteinowych dziennie. Np. baton białkowy GO ON to zdecydowanie wygodna i pełnowartościowa przekąska, lepsza niż pączek czy bułka słodka, ponieważ dostarcza białka WPC i witamin. A wymienione słodkości, tylko cukru. Śmiało sięgaj więc po produkty białkowe Sante.